Πώς μας επηρεάζει η υφή των τροφίμων

DC3B77EA5D9D4BFC3EBF326379D9C009.jpg

  Σίγουρα, η υφή των τροφίμων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ποια τρόφιμα θα επιλέξουμε τελικά να καταναλώσουμε. Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι ο κύριος λόγος είναι το αν αυτή ικανοποιεί τους γευστικούς κάλυκες και τον ουρανίσκο μας. Όμως, μία νέα μελέτη αναδεικνύει ότι ασυνείδητα έχουμε αποδώσει κι άλλον ένα ρόλο στην υφή των τροφίμων…

Η μελέτη

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Consumer Research, φαίνεται πως οι άνθρωποι θεωρούν πως τα «σκληρά» τρόφιμα έχουν λιγότερες θερμίδες από ό, τι τα «μαλακά» τρόφιμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα τραγανά και σκληρά τρόφιμα να καταναλώνονται πολύ περισσότερο και να κατέχουν υποσυνείδητα σημαντική θέση στο διαιτολόγιο ενός ατόμου που θέλει να χάσει βάρος.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος ή θερμίδες (παγωτό, βούτυρο, τυρί κρέμα) τείνουν να είναι πιο λεία, απαλά και κρεμώδη σε σχέση με τα ωμά λαχανικά και τα δημητριακά, που είναι πιο τραγανά και δημιουργούν περισσότερη τριβή κατά τη διάρκεια της μάσησης (κοινώς, γρατζουνούν τον ουρανίσκο μας). Έτσι, φαίνεται να θεωρούμε τα crunchy τρόφιμα ως πιο υγιεινά και με χαμηλότερες θερμίδες.

Οι ερευνητές λοιπόν, αφού χώρισαν τους συμμετέχοντες (φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα) σε ομάδες, τους ζήτησαν να καταναλώσουν τρόφιμα που ήταν σκληρά, μαλακά, τραχιά ή λεία. Η πρώτη ομάδα μπορούσε να φάει ελεύθερα, ενώ η δεύτερη ομάδα έπρεπε να επικεντρωθεί στις θερμίδες, δηλαδή να καταναλώσει τα τρόφιμα λαμβάνοντας υπόψη και το θερμιδικό τους περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, στους συμμετέχοντες δόθηκαν brownies που ήταν είτε μαλακά είτε σκληρά αλλά ίδιας περιεκτικότητας σε θερμίδες. Ενώ λοιπόν, στην πρώτη ομάδα, αυτοί που έλαβαν μαλακά brownies έφαγαν πολύ περισσότερο από αυτούς που έλαβαν τα σκληρά, στη δεύτερη ομάδα, που ζητήθηκε να επικεντρωθούν στις θερμίδες, τα σκληρά brownies προτιμήθηκαν πολύ περισσότερο θεωρώντας ότι ήταν πιο χαμηλά σε θερμίδες.

Φαίνεται λοιπόν πως ο ουρανίσκος προτιμά τη μαλακιά υφή του τροφίμου αλλά η λογική των θερμίδων την πιο crunchy υφή.

Οι ερευνητές σχολίασαν πως αυτό θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρουσες επιπτώσεις και στη βιομηχανία τροφίμων. Αν κάποιος δηλαδή θέλει να ενισχύσει την αντίληψη για ένα τρόφιμο ως πιο υγιεινό ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες, μπορεί απλά να το κάνει πιο τραγανό. Μάλιστα, το Burger King στην Αμερική θέλοντας να λανσάρει στην αγορά τις νέες τηγανιτές πατάτες με χαμηλότερες θερμίδες, τους έδωσαν μια πιο τραχιά και πτυχωτή υφή ενισχύοντας την αντίληψη ότι οι τραγανές πατάτες έχουν λιγότερες θερμίδες από ό, τι οι πατάτες με πιο λεία υφή.

Εσείς μην ξεγελιέστε όμως! Τόσο τα τραγανιστά καροτάκια όσο και το απαλό γιαουρτάκι μας είναι εξίσου θρεπτικά τρόφιμα! Καλύτερα λοιπόν να εστιάσετε στο πόσο πολύ γεμίζετε το πιρούνι σας παρά στο πόσο κρατσανάει το φαγητό σας.

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *