Εναλλακτική θεραπεία για ηλικιωμένους…

Χιλιάδες άνθρωποι της τρίτης ηλικίας αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που τους ταλαιπωρούν. Συχνά η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται για την αντιμετώπιση μιας πάθησης προκαλεί σοβαρές παρενέργειες που στις μεγάλες ηλικίες ενδέχεται να είναι επικίνδυνες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η δράση των φαρμάκων δεν είναι ικανοποιητική εξαιτίας κάποιας άλλης πάθησης.


Χιλιάδες άνθρωποι της τρίτης ηλικίας αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που τους ταλαιπωρούν. Συχνά η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται για την αντιμετώπιση μιας πάθησης προκαλεί σοβαρές παρενέργειες που στις μεγάλες ηλικίες ενδέχεται να είναι επικίνδυνες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η δράση των φαρμάκων δεν είναι ικανοποιητική εξαιτίας κάποιας άλλης πάθησης.

Η αρτηριοσκλήρωση, η ακράτεια και η απώλεια μνήμης είναι ασθένειες που χτυπούν περισσότερο όσους βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι γιατροί καλούνται να λύσουν ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες όταν καλούνται να αποφασίσουν τη φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής. Σε αυτήν την περίπτωση τα βότανα αποτελούν μια πολύ καλή εναλλακτική επιλογή, αφού επιτυγχάνουν τα θεραπευτικά τους αποτελέσματα με απόλυτα φυσικό τρόπο χωρίς να παρεμβάλλονται στη δράση των συμβατικών φαρμάκων.

Η φύση άλλωστε έχει προνοήσει για την αντιμετώπιση σχεδόν κάθε ασθένειας. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από τα βότανα που βοηθούν όσους πάσχουν από ασθένειες που «χτυπούν» περισσότερο όσους βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία, όπως η ακράτεια, η απώλεια μνήμης και η αρτηριοσκλήρωση.

Αγριοπανσές

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/05/fetcher_1.jpeg

Πρόκειται για ένα φυτό που είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα και λέγεται ότι τόσο οι αρχαίοι Ελληνες και οι Ρωμαίοι γνώριζαν τον αγριοπανσέ με το όνομα «φλοξ». Για την παρασκευή του τσαγιού από αγριοπανσέ χρησιμοποιούνται συνήθως τα μέρη του φυτού που βρίσκονται πάνω από τη γη και κυρίως τα άνθη, ενώ για κάποιες ασθένειες τοποθετούνται κομπρέσες με το αφέψημα. Ανάμεσα στις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες είναι και η πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης και της ακράτειας. Οι μεγάλες δόσεις του τσαγιού, ωστόσο, ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Αγκινάρα
Η αγκινάρα η οποία έφτασε στην Ευρώπη από την Αιθιοπία είναι ένα φυτό που βοηθά όσους πάσχουν από αρτηριοσκλήρωση. Για εσωτερική χρήση μπορεί να χορηγηθεί αφέψημα που αποτελείται από τις ρίζες, το κοτσάνι και τα φύλλα της αγκινάρας. Το εκχύλισμα πρέπει να χορηγηθεί μόνο ύστερα από εντολή γιατρού, ενώ μπορεί να χορηγηθεί και βάμμα σε δόση 6 ? 9 γραμμαρίων τρεις φορές την ημέρα. Το βάμμα παρασκευάζεται αν βάλουμε ένα κιλό φύλλα αγκινάρας σε δύο κιλά οινόπνευμα και το αφήσουμε για δύο εβδομάδες.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/05/fetcher_2.jpeg

Το φασκόμηλο τονώνει τη μνήμη, αυξάνει την πνευματική διαύγεια και δρα αποτελεσματικά κατά της νωθρότητας.

Βάλσαμο
Για τις θεραπευτικές ιδιότητες του βάλσαμου μιλάει το όνομά του που χρησιμοποιείται και στην καθομιλουμένη για να περιγράψει κάθε ουσία που βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων και τη θεραπεία των ασθενειών. Το πόσο ευεργετικό είναι το βάλσαμο το γνώριζαν όλοι από τον Διοσκουρίδη και τον Παράκελσο έως τους απλούς ανθρώπους που το χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν δεκάδες ασθένειες. Το αφέψημα από τα άνθη του βάλσαμου παρασκευάζεται με 15 ? 30 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερό. Η ιδανική ποσότητα είναι ένα φλιτζάνι κάθε πρωί για όσους πάσχουν από ακράτεια.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/05/fetcher_3.jpeg

Η αγκινάρα βοηθά όσους πάσχουν από αρτηριοσκλήρωση. Το αφέψημα παρασκευάζεται από τις ρίζες, το κοτσάνι και τα φύλλα της και το εκχύλισμα πρέπει να χορηγηθεί μόνο μετά από εντολή γιατρού.

Μπελαντόνα
Η μπελαντόνα είναι ακόμα ένα βότανο που αντιμετωπίζει την ακράτεια αλλά η χορήγησή της πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή γιατί, από τον 15ο αιώνα ήδη, είναι γνωστό και ευρέως διαδεδομένο δηλητήριο. Το φυτό έχει εξαιρετικά δυσάρεστη οσμή και 10 ? 15 ράγες είναι θανατηφόρα δόση για τον άνθρωπο. Για τον λόγο αυτό η χορήγησή της είναι αποκλειστικά υπόθεση του θεράποντος ιατρού. Στην περίπτωση που ο γιατρός αποφασίσει ότι η χορήγηση του φυτού είναι η καλύτερη λύση, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε μία από τις πολλές εφαρμογές που υπάρχουν, αφού η μπελαντόνα χρησιμοποιείται σε εκχύλισμα, βάμμα, κάψουλα, σκόνη, υπόθετο, χάπι και διάλυμα.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/05/fetcher_4.jpeg

To σκόρδο βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, μία εκ των οποίων είναι η αρτηριοσκλήρωση.

Τσουκνίδα η καυστική
Η καυστική τσουκνίδα είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα με θεραπευτική δράση στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Μία από αυτές είναι η ακράτεια καθώς τα άνθη και οι σπόροι του φυτού χρησιμοποιούνται γενικά κατά των παθήσεων των ουροφόρων οδών. Υπάρχει, μάλιστα μια παραδοσιακή συνταγή για την πρόληψη της νυχτερινής ακράτειας των παιδιών, η οποία μπορεί να βρει εφαρμογή και στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Φτιάχνουμε ένα μείγμα που αποτελείται από 15 γραμμάρια κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδας και 60 γραμμάρια αλεύρι σίκαλης και τα ανακατεύουμε με νερό και μέλι. Στη συνέχεια, το κόβουμε σε κομμάτια, το ψήνουμε στον φούρνο και το δίνουμε σαν γλύκισμα λίγο πριν από τον βραδινό ύπνο, για μια περίοδο δύο ? τριών εβδομάδων.

Γκίγκο
Το γκίγκο είναι το μοναδικό φυτό που έχει καταφέρει να επιζήσει από μια ομάδα που κατά τα άλλα απαντάται σήμερα μόνο σε απολιθώματα. Απαντάται κυρίως στη Νοτιοανατολική Κίνα και την Ιαπωνία, ενώ καλλιεργείται στην Ευρώπη εδώ και περίπου 250 χρόνια. Είναι αντιγηραντικό, ενισχύει τη μνήμη και όλες τις άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου, ενώ βοηθά όσους πάσχουν από γεροντική άνοια και κατάθλιψη. Στο εμπόριο διατίθενται πολλά προϊόντα με γκίγκο σε μορφή δισκίου, βάμματος ή κάψουλας. Για όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ η συνιστώμενη δόση είναι 40 mg εκχυλίσματος τρεις φορές την ημέρα πριν από κάθε γεύμα.

Δενδρολίβανο
Το δενδρολίβανο είναι ένα από τα καλύτερα τονωτικά βότανα και χρησιμοποιείται συχνά από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που θέλουν να έχουν μεγαλύτερη διαύγεια. Από παλιά άλλωστε πίστευαν ότι η τοποθέτηση του φυτού στο μέτωπο ξεκουράζει το μυαλό και τονώνει τη μνήμη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε χορηγείται και σε όσους πάσχουν από γεροντική άνοια. Οι γιατροί επισημαίνουν πάντως ότι η λήψη του δενδρολίβανου πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή γιατί έχει παρατηρηθεί ότι σε μεγάλες δόσεις προκαλεί σοβαρές δηλητηριάσεις που μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Μαντζουράνα
Από την αρχαιότητα η μαντζουράνα ήταν ένα φυτό που επηρέαζε όσο λίγα τις λειτουργίες του κεφαλιού. Η μυρωδιά της ήταν τόσο δυνατή που προκαλούσε πονοκέφαλο στις γυναίκες της αρχαίας Αθήνας κάθε φορά που το χρησιμοποιούσαν ως άρωμα. Ως θεραπευτικό βότανο αντιμετωπίζει, εκτός από το άγχος και τις αϋπνίες, την απώλεια μνήμης από την οποία πάσχουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία. Η χρήση της μαντζουράνας γι΄ αυτές τις περιπτώσεις είναι εξωτερική με κομπρέσες στις οποίες τοποθετούμε αφέψημα ή με εντριβές με αιθέρια έλαια. Ικανοποιητικά αποτελέσματα δίνει και το τονωτικό μπάνιο όταν στο νερό προσθέσουμε αφέψημα μαντζουράνας.

Φασκομηλιά
Η φασκομηλιά είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα αυτοφυή φυτά της χώρας μας και οι Γάλλοι την ονομάζουν «τσάι της Ελλάδας». Οι θεραπευτικές χρήσεις της είναι πολλές και αφορούν κάθε ηλικία. Για τον λόγο αυτό οι Αραβες αναρωτιόνταν «πώς μπορεί να πεθάνει ο άνθρωπος όταν έχει στον κήπο του φασκόμηλο;». Για ό,τι αφορά την τρίτη ηλικία, πιστεύεται ότι το φασκόμηλο τονώνει τη μνήμη, μεγαλώνει την πνευματική διαύγεια και έχει δράση κατά της νωθρότητας. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι μεγάλη και αλόγιστη κατανάλωση φασκόμηλου μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.

Σουσάμι
Για τους Ινδούς το σουσάμι ήταν ο «βασιλιάς των σπόρων», ενώ σύμφωνα με τη μυθολογία των Ασσυρίων, οι θεοί έπιναν κρασί από σουσάμι πριν αρχίσει η μάχη. Στην αρχαία Ελλάδα δε ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός το χρησιμοποιούσαν για φάρμακο. Λόγω της σημαντικής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε το σουσάμι διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες, προστατεύει τον οργανισμό από την αρτηριοσκλήρωση και προλαβαίνει την εκδήλωση ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το σουσάμι χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική και όχι ως αφέψημα ή εκχύλισμα.

Λεμόνι
Η φλούδα του λεμονιού περιέχει αιθέρια έλαια, ενώ ο χυμός του είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, Β, C και D, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Με τόσο σημαντική περιεκτικότητα σε ωφέλιμες για τον οργανισμό ουσίες, το λεμόνι αποτελεί ένα εξαιρετικό τονωτικό του εγκεφάλου ενώ βοηθά πολύ και όσους πάσχουν από αρτηριοσκλήρωση.

Σκόρδο
Το σκόρδο βοηθά στην αντιμετώπιση δεκάδων παθήσεων μία εκ των οποίων είναι η αρτηριοσκλήρωση. Εσωτερικά χορηγείται σε μορφή χαπιού αλλά φυσικά ο άνθρωπος μπορεί να πάρει την απαραίτητη ποσότητα βάζοντας σκόρδο στο φαγητό του.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/05/fetcher_5.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/05/fetcher_6.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/05/fetcher_74.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/05/fetcher_8.jpegfetcher_9.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *