Πώς σχετίζεται το ύψος με την καρδιοπάθεια

Μια νέα έρευνα που έγινε στη Βρετανία, με επικεφαλής Έλληνες της διασποράς, συνδέει την καρδιοπάθεια με το ύψος και την κατάσταση της υγείας των πνευμόνων.

Οι κοντοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθεια (στεφανιαία νόσο), πράγμα που σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με τη χειρότερη λειτουργία των πνευμόνων τους, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πάνο Δελούκα και την δρ. Ειρήνη Μαρούλη του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Communication Biology», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λειτουργία των πνευμόνων έχει μεγαλύτερη επίπτωση στους κοντούς από ό,τι άλλοι παραδοσιακοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερίνη κ.α.

Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι υπάρχει σχέση αντιστρόφως ανάλογη ανάμεσα στο ύψος και στον κίνδυνο καρδιακής νόσου, με άλλα λόγια οι κοντοί κινδυνεύουν περισσότερο (ενώ το αντίθετο ισχύει για τον καρκίνο, καθώς οι ψηλοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο).

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι είναι ανάγκη να αξιολογούμε τη λειτουργία των πνευμόνων παράλληλα με το ύψος κάποιου, ώστε να κάνουμε καλύτερη πρόβλεψη του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής νόσου» δήλωσε η κ. Μαρούλη σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Π.Δελούκας τόνισε ότι οι πιο κοντοί καλά θα κάνουν να ασκούνται τακτικά, να αποφεύγουν την καθιστική ζωή και να μην καπνίζουν, ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων τους, προκειμένου έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο για την καρδιά τους.

Διαβάστε ακόμη...