Υπόταση: Τι την προκαλεί & με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μοιάζει επιθυμητός στόχος, δεδομένου ότι εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπέρτασης. Ωστόσο, όταν η πίεση βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κατάσταση γνωστή ως υπόταση, μπορεί να προκαλέσει επεισόδια ζαλάδας και λιποθυμίας, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και απειλητική για τη ζωή.

Χαμηλή θεωρείται σε γενικές γραμμές η πίεση που βρίσκεται κάτω από 90/60 mm Hg. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, για να θεωρηθεί η πίεση επικίνδυνα χαμηλή πρέπει να εκδηλώνονται λόγω αυτής ανησυχητικά συμπτώματα.

Τα κυριότερα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι η υπόταση πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι τα εξής:
– ζαλάδα και/ή τάση λιποθυμίας
– ναυτία
– συγκοπή (λιποθυμία)
– αφυδάτωση και ασυνήθιστα έντονη δίψα
– έλλειψη συγκέντρωσης
– θολή όραση
– κρύο και χλωμό δέρμα
– εφίδρωση
– γρήγορη αναπνοή
– κόπωση
– καταθλιπτική διάθεση

Οι πιθανές αιτίες της υπότασης είναι πολλές και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Μακρόχρονη κατάκλιση.
– Εγκυμοσύνη: Η υπόταση είναι ιδιαίτερα συχνή τις πρώτες 24 εβδομάδες της κύησης.
– Μείωση του όγκου του αίματος: Για παράδειγμα, λόγω σοβαρού τραυματισμού και επακόλουθης αιμορραγίας, αφυδάτωσης ή εσωτερικής αιμορραγίας.
– Φαρμακευτική αγωγή: Συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν πτώση της αρτηριακής πίεσης, όπως διουρητικά, βήτα αναστολείς, φάρμακα για τη νόσο Πάρκινσον, ορισμένα αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία.
– Καρδιακά προβλήματα: Όπως η βραδυκαρδία, η δυσλειτουργία των βαλβίδων της καρδιάς, το έμφραγμα και η καρδιακή ανεπάρκεια. Στην περίπτωση αυτή, η υπόταση είναι αποτέλεσμα της ανεπαρκούς κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα.
– Ενδοκρινικές διαταραχές: Ο υποθυρεοειδισμός, οι διαταραχές στη λειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων, η νόσος του Addison, το χαμηλό σάκχαρο και σε ορισμένες περιπτώσεις ο διαβήτης συνδέονται με τη μη φυσιολογική πτώση της αρτηριακής πίεσης.
– Αναφυλαξία: Η ακραία αλλεργική αντίδραση εκδηλώνεται, εκτός από την υπόταση, με σοβαρή αναπνευστική δυσκολία, εμφάνιση δερματικών εξανθημάτων και πρήξιμο στον λαιμό.
– Διατροφικές ελλείψεις: Η έλλειψη βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9) είναι δύο κοινές διατροφικές ελλείψεις που συμβάλλουν στην αναιμία, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Ένα μεμονωμένο επεισόδιο υπότασης δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, ιδιαίτερα εάν η χαμηλή μέτρηση δεν συνοδεύεται από αξιοσημείωτα συμπτώματα. Αν, ωστόσο, τα επεισόδια είναι συχνά και αποτελούν εμπόδιο για μια ομαλή καθημερινότητα, απαιτείται η επίσκεψη στον γιατρό ώστε να διαπιστωθεί η υποκείμενη αιτία της υπότασης και επομένως να βρεθεί η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης για τον ασθενή.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *