Βρέθηκε ο πιο σωστός τρόπος να υπολογίζεις τη μερίδα για κάθε φαγητό!

Ύστερα από πολλαπλές και πολυετείς «δοκιμές», οι ειδικοί του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής κατέληξαν στον απόλυτο οδηγό μερίδων.

Ο υπολογισμός είναι απλός και μπορεί να εφαρμοστεί από όλους, αφού όλοι έχουμε τη σωστή μεζούρα, που δεν είναι άλλη από το χέρι μας!

Πλέον, οι επιστήμονες της διατροφής είναι σίγουροι ότι καμιά άλλη μεζούρα δεν εξασφαλίζει τη μερίδα που χρειάζεται το κάθε άτομο, με τόση ακρίβεια όση το ίδιο του το χέρι!

Ο νέος οδηγός του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη των μερίδων που έχουν καθιερωθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου και αφότου διαπιστώθηκε πως ο μόνος τρόπος για να τρως απ’ όλα χωρίς να κινδυνεύει η σιλουέτα και η υγεία σου, είναι να υπολογίζεις σαν μερίδα, όσο χωράει η χούφτα σου!

Αυτό διότι, οι διατροφικές ανάγκες κάθε ατόμου είναι διαφορετικές και διαμορφώνονται ανάλογα με το σωματότυπο, την κατάσταση της υγείας, τον τρόπο ζωής και τις υπόλοιπες δραστηριότητες.

Έτσι, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η ποσότητα που χωράει στο χέρι του καθενός είναι πιθανότατα η ιδανική για τη διατήρηση του βάρους και της καλής υγείας.

Αυτός ο τρόπος υπολογισμού των μερίδων θεωρείται ως η καλύτερη επιλογή για τον υγιή πληθυσμό, είναι εύκολος στην εφαρμογή και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. Επιπλέον, όσοι δυσκολεύονται να «πειθαρχήσουν» στο ζύγισμα των τροφίμων, θα βρουν τη μεζούρα της χούφτας ό,τι πρέπει!

Εννοείται ότι πρέπει να τηρείται η ισορροπία στις κατηγορίες τροφών, με βάση τους γενικούς κανόνες της υγιεινής διατροφής οι οποίοι επιτάσσουν 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, 3 – 4 μερίδες υδατάνθρακες, 2 – 3 μερίδες πρωτεΐνης και άλλες τόσες γαλακτοκομικών.

Και βέβαια, για την απώλεια βάρους – ειδικά στις περιπτώσεις που πρέπει να «φύγουν» πολλά κιλά – το ζύγισμα σε ζυγαριά ακριβείας είναι αυτό που πάντα συνιστούν οι διατροφολόγοι.

Όμως σε ποιες ποσότητες αντιστοιχεί η χούφτα;

Δείτε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα

2 χούφτες άβραστα ζυμαρικά ή ρύζι = 75 γραμμάρια

Ένα «μάτσο» ωμά μακαρόνια που θα πιάσεις με το δείκτη και τον αντίχειρα = 75 γραμμάρια

Μαγειρεμένα ζυμαρικά ή ρύζι όσα χωράνε μέσα στις χούφτες σου όταν τις ενώνεις μαζί = 180 γραμμάρια

Μαγειρεμένη πατάτα στο μέγεθος της γροθιάς σου = 220 γραμμάρια

Ψητό φιλέτο κοτόπουλο όσο η μισή σου παλάμη = 120 γραμμάρια

Ένα κομμάτι σκληρό τυρί όσο οι δύο αντίχειρές σου μαζί = 30 γραμμάρια

Διαβάστε ακόμη...