Υπέρταση: Ο χυμός που ρίχνει την πίεση – Από την υπερτροφή των Σαμουράι

Ένας ιδιαίτερος χυμός, με συμπυκνωμένη υφή, που προέρχεται από μια συγκεκριμένη ποικιλία δαμάσκηνων φαίνεται πως είναι η απάντηση στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μιας πάθησης που αφορά σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και απειλεί την υγεία με διάφορους τρόπους. Ο νέος επιστημονικός συσχετισμός αναλύεται σε μελέτη που δημοσιεύεται στο Hypertension Research.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι διαθέσιμες αρκετές θεραπείες, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να κινδυνεύουν εξαιτίας της υπέρτασης, η οποία έχει συσχετιστεί από την επιστημονική κοινότητα με διάφορους κινδύνους υγείας, όπως η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια, όλες παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο.

«Τα φάρμακα από μόνα τους δεν αρκούν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με υπέρταση», υποστήριξε σχετικά ο επικεφαλής ερευνητής Satoru Eguchi, Καθηγητής στο Καρδιαγγειακό Ερευνητικό Κέντρο, το Sol Sherry Thrombosis Research Center και το Κέντρο Έρευνας Μεταβολικών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής Lewis Katz. «Με στόχο να συμβάλλουμε στην επίλυση αυτού του προβλήματος, μελετήσαμε τις δυνητικές επιδράσεις που θα μπορούσε να έχει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου το bainiku-ekisu, ένας συμπυκνωμένος χυμός από ιαπωνικό δαμάσκηνο», εξήγησε ο ίδιος.

Πρόκειται για ένα φρούτο που ονομάζεται Umeboshi και σημαίνει αποξηραμένο ume (είδος ασιατικού πράσινου δαμάσκηνου). Στην ωμή, ανεπεξέργαστη μορφή του, ωστόσο, περιέχει τοξίνες που το καθιστούν ακατάλληλο για ασφαλή κατανάλωση. Για τον λόγο αυτό, οι άνθρωποι συνήθως επεξεργάζονται το Ume, προσθέτοντάς το σε χυμούς ή κρασιά, με στόχο να το καταναλώσουν με ασφάλεια και να αντλήσουν όλα τα πολύτιμα οφέλη που έχει να προσφέρει στην ανθρώπινη υγεία. Θρυλείται μάλιστα ότι το συγκεκριμένο φρούτο καταναλωνόταν από τους σαμουράι ως ενδυναμωτικό για τον οργανισμό τους πριν από κάθε μάχη.

Διαβάστε ακόμη...