Υπερπλασία προστάτη: Οι 6 τροφές που ωφελούν τον άντρα

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα καρυδιού που βρίσκεται ακριβώς πίσω από την αντρική ουροδόχο κύστη.

Μεταξύ άλλων, βοηθά στην παραγωγή του σπέρματος κατά τη διάρκεια του σεξ, φιλτράρει τοξίνες ώστε να προστατεύσει τα σπερματοζωάρια και μειώνει τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων.

Όσο ο άντρας μεγαλώνει, αυξάνονται οι πιθανότητες ο προστάτης του να διογκωθεί, κατάσταση γνωστή στον ιατρικό χώρο ως υπερπλασία του προστάτη.

Υπερπλασία προστάτη & διατροφή
Η λειτουργία του προστάτη επηρεάζεται από ισχυρές ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη. Εντός του προστάτη, η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε μια άλλη ορμόνη, τη διυδροτεστοστερόνη (DHT). Τα υψηλά επίπεδα της DHT είναι αυτά που προωθούν τη διόγκωση του προστάτη.

Ορισμένες τροφές, όπως αυτές που θα δείτε παρακάτω, συμβάλλουν στην καλή υγεία του προστάτη επειδή βοηθούν στον έλεγχο της τεστοστερόνης και άλλων ορμονών.

1. Σολομός: Είναι πλούσιος σε ωφέλιμα Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία προλαμβάνουν και καταστέλλουν τις φλεγμονές στο σώμα.

2. Ντομάτα: Παρέχει πολύτιμο λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με σημαντικά οφέλη για τον προστάτη. Το μαγείρεμα της ντομάτας (π.χ. σάλτσα ή σούπα) βοηθά να απελευθερωθεί το λυκοπένιο για να το απορροφήσει καλύτερα ο οργανισμός.

3. Μούρα: Οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα και τα σμέουρα είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες εξουδετερώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

4. Μπρόκολο: Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη και η οποία δρα ενάντια στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

5. Ξηροί καρποί: Παρέχουν ψευδάργυρο, ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στην εξισορρόπηση της τεστοστερόνης και της DHT.

6. Εσπεριδοειδή: Το πορτοκάλι, το λεμόνι, το λάιμ και το γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία δρα προστατευτικά για τον προστάτη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *