Χωρίς συμπεράσματα κατέληξε επιστημονική μελέτη για τη χρήση της μάσκας

Δανέζικη μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα διατείνεται ότι η χρήση χειρουργικής μάσκας έχει ένα μικρό αποτέλεσμα στην προστασία από την Covid-19, αλλά πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν τα όριά της και τονίζουν ότι η μελέτη δεν οδηγεί σε ένα σταθερό συμπέρασμα.

Ένας από τους συντάκτες της, ο Κάσπερ 'Ιβερσεν (του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι παρούσες συστάσεις (για τη χρήση μάσκας όταν η αποστασιοποίηση δεν είναι δυνατή) δεν αμφισβητούνται σοβαρά από την μελέτη».

Σε δείγμα 6.000 ερωτηθέντων, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine του American College of Physicians, δείχνει ότι το 1,8% μεταξύ αυτών που φορούν μάσκα προσβλήθηκε από την Covid-19, συγκριτικά με το 2,1% αυτών που δεν φορούν.

Παρότι αυτό υποδηλώνει ότι η μάσκα προσφέρει μικρή προστασία, το μέγεθος του δείγματος εντούτοις δεν είναι αρκετό για να αποδειχθεί μια στατιστική σημαντικότητα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας.

«Δεν μπορέσαμε να αποδείξουμε μια ουσιώδη επίδραση», εξήγησε ο καθηγητής 'Ιβερσεν, για τον οποίο το αποτέλεσμα από τη χρήση της μάσκας, αν δεν είναι ασήμαντο, «δεν είναι ούτε τόσο σημαντικό όσο περιμέναμε».

Ωστόσο, άρθρο που επισυνάπτεται μαζί με τη μελέτη επισημαίνει τα σημαντικά όριά της.

Από τη μία πλευρά, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μια χώρα με σχετικά χαμηλούς ρυθμούς μετάδοσης. Στη συνέχεια, λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (46%) εφάρμοσαν σωστά τις οδηγίες για τη χρήση της μάσκας. Τέλος, τα αποτελέσματά της βασίζονται σε τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων, η αξιοπιστία των οποίων μεταβάλλεται.

«Οι ιδιαιτερότητες του πλαισίου της μελέτης περιορίζουν όχι μόνο τη στατιστική ισχύ της αλλά και τη γενίκευση των συμπερασμάτων της», σύμφωνα με αυτό το σχόλιο που επισυνάπτεται στη μελέτη.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι μάσκες λειτουργούν για να αποτρέψουν τη μόλυνση των άλλων, και πιθανόν για να προστατεύουν αυτούς που τις φορούν επίσης», σχολίασε ο συντάκτης του σχολίου αυτού Τομ Φρίντεν στο Twitter.

Αυτό είναι ένα άλλο όριο: η μελέτη επικεντρώνεται μόνο στον βαθμό προστασίας που μπορούν να περιμένουν αυτοί που φορούν μάσκα όταν κανένας άλλος δεν φορά. Ωστόσο, η μάσκα συνιστάται πρωτίστως για να αποφευχθεί αυτός που τη φορά να μολύνει τους άλλους.

Η μελέτη, που ονομάστηκε "Danmask-19", διενεργήθηκε στη Δανία μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, σε μια εποχή που σχεδόν κανείς στη χώρα δεν φορούσε μάσκα εκτός από τους εργαζόμενους σε τμήματα μολυσματικών ασθενειών των νοσοκομείων.

Οι μισοί από τους ανθρώπους που μετείχαν στη μελέτη είχαν κληθεί να φορούν μάσκα έξω από το σπίτι τους και οι άλλοι μισοί να μην φορούν.

Όλοι έπρεπε να ακολουθήσουν τις ισχύουσες συστάσεις και άλλα περιοριστικά μέτρα. Μπαρ και εστιατόρια ήταν κλειστά τότε.

Στη Δανία, που σχετικά δεν επλήγη από την πανδημία, η χρήση της μάσκας έγινε σταδιακά υποχρεωτική από τον Αύγουστο με την χρήση της στα δημόσια Μέσα Μεταφοράς στη συνέχεια ήρθε η σειρά των μπαρ, των καφέ και εστιατορίων και στα τέλη Οκτωβρίου η χρήση της σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διαβάστε ακόμη...