Η συστηματική κατανάλωση κρέατος συνδέεσαι άμεσα με καρδιαγγειακά και καρκίνο, ενώ η χορτοφαγία απαιτεί προσοχή καθώς κρύβει παγίδες για όσους επιλέγουν τα…
Κρεατοφαγία ή χορτοφαγία; Κάθε πλευρά έχει τα επιχειρήματά της. Τα υπέρ και τα κατά. Το βέβαιο είναι ότι οι υπερβολές -και στη διατροφή-δεν κάνουν ποτέ καλό.
Σωστό είναι να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο διατροφικό μοντέλο, το οποίο θα μας χαρίσει ενέργεια και υγεία. Το «Εθνος – Υγεία» επιχειρεί σήμερα ένα «κρας τεστ» στις δύο εντελώς διαφορετικές διατροφές, με σκοπό να αναδείξει τις θετικές και αρνητικές τους πτυχές.
Η χορτοφαγία (που δεν έχει μία, αλλά επτά μορφές) φαίνεται να διατηρεί εξέχουσα θέση στην πρόληψη μίας σειράς σοβαρών ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος. Σε ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του αίματος και των λεμφαδένων, οι χορτοφάγοι είναι προστατευμένοι σε σημαντικό βαθμό, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι έχουν τις μισές πιθανότητες να νοσήσουν σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους.
Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η προσθήκη 85 γραμμαρίων ανεπεξέργαστου κόκκινου κρέατος αυξάνει κατά 13% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει σημαντικά, φτάνοντας το 20%, όταν αφορά κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος (μπιφτέκια, μπέικον).
Και οι χορτοφάγοι, όμως, είναι εκτεθειμένοι σε μία σειρά παθήσεων, οι οποίες δεν είναι τόσο σοβαρές, όπως εκείνες που απειλούν τους κρεατοφάγους.
Συγκεκριμένα, οι χορτοφάγοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπογονιμότητα, παθήσεις των δοντιών, κατάθλιψη και μυϊκή ατροφία. Μην υιοθετείτε, λοιπόν, ακραίες διατροφικές συνήθειες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα…
Στο «Εθνος – Υγεία» δημοσιεύονται πληροφορίες για τον νέο τρόπο συνταγογράφησης των σκευασμάτων. Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε τη νέα «θετική» λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η οποία έχει μία βασική ιδιαιτερότητα: την ασφαλιστική τιμή.
Η τιμή αυτή διαμορφώνει νέο πλαίσιο συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγωγή, εφόσον τους χορηγηθεί φάρμακο με υψηλότερη λιανική τιμή. Προς το παρόν, τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής θα μοιράζονται ο ασφαλισμένος και ο ΕΟΠΥΥ, αλλά στο επόμενο διάστημα το σύνολο της επιβάρυνσης θα αφορά τον ασφαλισμένο.
Γ. Κωνσταντοπούλου: Ο καρκίνος και η αντιμετώπισή του
Σ. Ελευθερίου: Συμβουλές για μια ισορροπημένη διατροφή