Ξηροφθαλμία: Το λιπαρό συστατικό που την καταπολεμά – Τα τρόφιμα που το περιέχουν

Αρκετές φορές η κούραση από την πολύωρη παραμονή μας μπροστά από μια οθόνη ταλαιπωρούν τα μάτια μας. Ως αποτέλεσμα, προκαλείται ξηρότητα που τη συνοδεύουν συμπτώματα, όμως κάψιμο και κνησμός. Θα μπορούσε, όμως, η ξηροφθαλμία να οφείλεται σε μία διατροφική έλλειψη;

Υπάρχει μικρή ποσότητα ερευνητικού υλικού που συνηγορεί ότι ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό συνδέεται με τη διατήρηση της υγρασίας στα μάτια. Συγκεκριμένα, τα ωμέγα-3 λιπαρά, που συνδέονται ούτως ή άλλως με πλήθος πλεονεκτημάτων για την υγεία, όπως η καταπολέμηση της φλεγμονής και την προστασία του εγκεφάλου, συμβάλει εξίσου στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας. Η ξηροφθαλμία συμβαίνει όταν οι αδένες που παράγουν δάκρυα δεν παράγουν αρκετά δάκρυα για να κρατούν τα μάτια υγροποιημένα.

Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι από τα 32.000 άτομα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα ωμέγα-3 από ψάρια είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο ξηροφθαλμίας σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν ελάχιστα ή καθόλου ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3.

Επιπλέον, μια διαφορετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Medical Science Monitor, διαπίστωσε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά βοηθούν στην έκκριση δακρύων και στη σταθερότητα του δακρυϊκού φιλμ, δύο παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο καλά διατηρούνται τα μάτια υγρά.

Διαβάστε ακόμη...