Χημικές τοξικές ουσίες μειώνουν τον αριθμό των ωαρίων

Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτηβρήκε ότι η έκθεση σε κοινούς χημικούς ρύπους συσχετίστηκε με μειωμένους αριθμούς ωαρίων των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Αν και αυτές οι χημικές ουσίες έχουν απαγορευτεί, χρησιμοποιήθηκαν κάποτε σε οικιακά προϊόντα όπως επιβραδυντικά φλόγας και σπρέι κουνουπιών, και εξακολουθούν να υπάρχουν στο περιβάλλον και σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα 31 κοινών βιομηχανικών χημικών, όπως το HCB (γεωργικό μυκητοκτόνο) και το DDT (έα εντομοκτόνο), στο αίμα 60 γυναικών. Μέτρησαν τον αριθμό των ανώριμων ωαρίων που είχαν στις ωοθήκες τους, εξετάζοντας δείγματα ιστού ωοθηκών χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο. Επειδή οι ωοθήκες βρίσκονται μέσα στο σώμα και θα απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση για πρόσβαση, επέλεξαν έγκυες γυναίκες που είχαν κάνει καισαρική τομή, καθώς αυτό επέτρεψε την πρόσβαση σε δείγματα ιστών χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα χημικών στο δείγμα αίματος είχαν λιγότερα ανώριμα ωάρια στις ωοθήκες τους. Διαπιστώθηκαν σημαντικές συνδέσεις μεταξύ των μειωμένων αριθμών ωαρίων και ορισμένων χημικών ουσιών, όπως το PCB (χρησιμοποιείται σε ψυκτικά), το DDE (ένα υποπροϊόν του DDT) και το PBDE (επιβραδυντικό φλόγας). Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες είχε ως αποτέλεσμα λιγότερα ωάρια για γυναίκες όλων των ηλικιών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες με υψηλότερα χημικά επίπεδα στο αίμα τους έπρεπε να προσπαθήσουν περισσότερο για να μείνουν έγκυες. Για τις γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα χημικών στο αίμα τους, χρειάστηκαν περισσότερο από ένα χρόνο.

Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι γυναίκες γεννιούνται με ένα σταθερό σύνολο ανώριμων ωαρίων στις ωοθήκες τους και δεν μπορούν να παράγουν νέα μετά τη γέννηση. Το «αποθεματικό» μιας γυναίκας (ο αριθμός των αυγών στις ωοθήκες της) μειώνεται μέσω των μηνιαίων ωορρηξιών, καθώς και από τον φυσιολογικό θάνατο των ωοθυλακίων. Όταν εξαντληθεί κάτω από ένα κρίσιμο επίπεδο, η φυσική γονιμότητα τελειώνει και αρχίζει η εμμηνόπαυση.

Τα ευρήματα της μελέτης υπονοούν ότι οι τοξικές χημικές ουσίες επιταχύνουν την εξαφάνιση των ωαρίων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη γονιμότητα και σε πρόωρη εμμηνόπαυση.

 

 

Διαβάστε ακόμη...