Χημικές ουσίες προϊόντων ομορφιάς επηρεάζουν τις ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ζήσης Ψάλλας

Τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης και ομορφιάς περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα χημικών ουσιών και διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα (όπως φθαλικές ενώσεις, πάραμπενς, φαινόλες, και τοξικά μέταλλα). Αυτές οι χημικές ουσίες επιδρούν με τα ορμονικά συστήματα, επηρεάζοντας τη σύνθεση, τη ρύθμιση, τη μεταφορά και το μεταβολισμό των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μια μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ της χρήσης προϊόντων προσωπικής φροντίδας και των επιπέδων των στεροειδών ορμονών του φύλου, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης καθώς και των ορμονών του θυρεοειδούς στις εγκύους. 

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από 1.070 έγκυες γυναίκες μεταξύ 18 και 40 ετών που ήταν εγγεγραμμένες στο Puerto Rico PROTECT Cohort, μια εν εξελίξει προοπτική μελέτη σχεδιασμένη να εξετάσει την περιβαλλοντική έκθεση σε εγκύους και τα παιδιά τους που ζουν στη βόρεια ζώνη του Πουέρτο Ρίκο.

Ως μέρος της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε φυσικές εξετάσεις και συμπλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων που παρείχαν τα δημογραφικά τους στοιχεία, το επάγγελμα, τον τρόπο ζωής και τη χρήση προϊόντων προσωπικής φροντίδας όπως αρώματα, λοσιόν, καλλυντικά, βερνίκια νυχιών, κρέμα ξυρίσματος, στοματικό διάλυμα, σαμπουάν και άλλα προϊόντα μαλλιών όπως χλωρίνη, χαλαρωτικά και μους.

Οι συμμετέχουσες έδωσαν επίσης δείγματα αίματος δύο φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, τα οποία αναλύθηκαν για στεροειδείς ορμόνες του φύλου και θυρεοειδικές ορμόνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση προϊόντων μαλλιών, ιδιαίτερα βαφών μαλλιών, χλωρίνης, χαλαρωτικών και αφρού συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα στεροειδών ορμονών του φύλου, οι οποίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της εγκυμοσύνης και της ανάπτυξης του εμβρύου. Οι διαταραχές αυτών των ορμονών μπορούν να συμβάλουν σε δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, όπως είναι ο περιορισμός της ανάπτυξης, ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης.

«Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχουν τεράστιες συνέπειες πέρα ​​από την υγεία κατά τη γέννηση, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην ανάπτυξη του παιδιού, ακόμη και μέχρι την εφηβεία επηρεάζοντας την ανάπτυξη ορμονοευαίσθητων καρκίνων όπως ο καρκίνος του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών», ανέφερε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Zorimar Rivera-Núñez, επίκουρος καθηγητής στο Rutgers School of Public Health. 

Διαβάστε ακόμη...