Ξεκίνησε η παράδοση του υλικού των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ

E4C0A0923B786A5851F3FFBDFA8ED44C.jpg

  Επίσημα από σήμερα τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ κλείνουν προσωρινά (σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα επαναλειτουργήσουν 18 Μαρτίου) και οι 8.500 γιατροί και εργαζόμενοι των μονάδων εντάσσονται σε καθεστώς κινητικότητας-διαθεσιμότητας, καθώς χθες το βράδυ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ενώσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, η πλειονότητα των πολυϊατρείων έχει προχωρήσει στη διαδικασία της παράδοσης, ενώ σε 15 από αυτά, σε Αττική και περιφέρεια πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, εμποδίζοντας τις επιτροπές να προχωρήσουν στην απογραφή και παραλαβή των πολυϊατρείων. Ειδικότερα, συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε Λειβαδιά, Κυκλάδες, Λασίθι, Καλαμάτα, Ξάνθη, Θήβα, Πύργο, Ν. Ιωνία, Κορωπί, Πειραιά, Παγκράτι, Βύρωνα, Αγ. Δημήτριο- Δάφνη, Ν. Σμύρνη και Ασπρόπυργο.

Πάντως το ζήτημα που εξετάζουν τώρα οι γιατροί είναι ο τρόπος ένταξής τους στον νέο φορέα, καθώς σε διάστημα επτά ημερών καλούνται να υπογράψουν δήλωση για το αν επιθυμούν να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ ή να μείνουν εκτός διατηρώντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Οι γιατροί αντιδρούν καθώς, όπως υποστηρίζουν, η δήλωση του Νόμου 1599 την οποία καλούνται να υπογράψουν, είναι δεσμευτική και τους στερεί το δικαίωμα άσκησης κάθε ένδικου μέσου, κάνοντας λόγο για εκβιαστική μεθόδευση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των γιατρών καλούν τους συναδέλφους τους να μην υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις.

Σήμερα στις 6.00 το απόγευμα το ΠΑΜΕ διοργανώνει στην πλατεία Ομονοίας συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, ενώ αύριο στις 13.00 διοργανώνεται πανυγεινομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *