Ξεκινά η διαδικασία για την κάλυψη 1.754 θέσεων στον χώρο της υγείας

9576A2D3DD6438DD933A967765284335.jpg

  Ξεκινάει από αύριο η διαδικασία προκήρυξης για την κάλυψη 1754 θέσεων στον χώρο της υγείας και μέσα σε 15-18 μέρες θα έχουν τοποθετηθεί στις νέες τους θέσεις οι 1641 εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Ήδη, το τριμελές συμβούλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενέκρινε σήμερα το σχετικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενημερώνοντας για θέματα της αρμοδιότητας του, τους βουλευτές που συμμετέχουν στις Επιτροπές Κοινωνικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι καμία απόλυση δεν πρόκειται να γίνει στο χώρο της υγείας, σημειώνοντας ότι είναι κατά 100 περισσότερες οι κενές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν σε σχέση με τον αριθμό εργαζομένων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Εκτίμησε δε, ότι η διαδικασία της κινητικότητας στο χώρο της υγείας θα έχει εξοικονόμηση δαπανών που θα φθάνουν τα 32 εκατ. ευρώ ετησίως.

Όπως εξήγησε, οι κενές θέσεις που έχουν εγκριθεί, για την κάλυψη των αναγκών σε νοσοκομεία και φορείς του υπουργείου Υγείας, από το υπουργείο Εσωτερικών και τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη φθάνουν συνολικά στις 1754, ενώ συνολικά αυτοί που τίθενται σε διαθεσιμότητα δεν ξεπερνούν τους 1655.

«Στις 1754 θέσεις χωρούν και οι 1641 που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Και το λέω αυτό για να τελειώσει πια η ιστορία περί κινδύνου θέσεων και απολύσεων. Οι ανάγκες αξιολογήθηκαν, μετρήθηκαν, είναι 100 παραπάνω τα κενά. Όσοι από αύριο θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα πάνε σε αυτές τις θέσεις. Άρα απολύσεις δεν έχουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ταυτόχρονα ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση επέλεξε και ακολούθησε την διαδικασία της κινητικότητας και όχι της μετακίνησης ή της μετάταξης γιατί διαφορετικά θα έπαιρνε δύο χρόνια για να καλυφθούν τα κενά.

«Χρησιμοποιώντας το εργαλείο της κινητικότητας μετακινούμε μέσα σε 15 μέρες το προσωπικό που χρειάζεται στα νοσοκομεία. Από την έναρξη της διαδικασίας, με την αξιολόγηση τους από το ΑΣΕΠ μέχρι την τοποθέτηση τους, στοχεύουμε να μην ξεπεράσει τις 15 με 18 μέρες η τοποθέτηση στις νέες τους θέσεις», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Κινητικότητα είναι οι μετακινήσεις των εργαζομένων, αφού κάνουν αιτήσεις που θέλουν να πάνε, χωρίς απόλυση, με διασφαλισμένες θέσεις και σε απόσταση το πολύ δύο χιλιόμετρα από τον χώρο εργασίας τους. Η ουσία της μεταρρύθμισης αφορά λοιπόν την μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού σε μονάδες νοσοκομείων που υπάρχει μεγάλη και πραγματική ανάγκη, χωρίς καμία απόλυση, με ίδια καθήκοντα, ίδια εξέλιξη και ίδιο μισθό», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Η κινητικότητα έχει δύο στόχους. Ορθή διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και αναμόρφωση του συστήματος υγείας. Και αυτό όχι γιατί το ζητά η τρόικα ή το επιβάλλει το μνημόνιο αλλά γιατί το χρειαζόμαστε».

Ακόμα, ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε στην ανάγκη αξιοποίησης προσωπικού στα νοσοκομεία και στην αναδιάρθρωση εκ βάθρων όλου του συστήματος υγείας, τονίζοντας ότι αυτά τα θέματα δεν έχουν σχέση ούτε με εντολές της τρόικας, ούτε του μνημονίου.

Κατάθεση τροπολογίας για ανανέωση συμβάσεων εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι σε επόμενο νομοσχέδιο προτίθεται να καταθέσει τροπολογία που θα προβλέπει την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.