Χειραγώγηση και εκβιασμοί πίσω από τα εμβόλια

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η αιφνίδια προειδοποίηση την οποία απευθύνει ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Moderna, γαλλικής καταγωγής, προς πάσα κατεύθυνση και αποδέκτη, με επίκεντρο την έγκαιρη διαθεσιμότητα του εμβολίου κατά του Covid-19 στους Eυρωπαίους πολίτες.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, και όσο κι αν σε κάποια αυτιά ακούγεται απίστευτο, ο CEO της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, σε συνέντευξή του προς το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (ΑFP), προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση πως εάν δεν υπογραφεί άμεσα συμβόλαιο με την εταιρεία του, τότε ενδεχομένως να χάσει τις ημερομηνίες παράδοσης του εμβολίου, αφού θα προηγηθούν άλλα κράτη τα οποία έχουν υπογράψει ήδη συμφωνίες με την Moderna, όπως επί παραδείγματι είναι οι ΗΠΑ.

Δύο εικοσιτετράωρα δηλαδή μετά την επίσημη ανακοίνωση περί αποτελεσματικότητας κατά 95% του σκευάσματος της Moderna, και μετά από ένα νέο γύρο ευφορίας στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, η αμερικανική εταιρεία πρακτικά εκβιάζει την άμεση υπογραφή συμβολαίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απειλώντας εμμέσως πλην όμως σαφώς, πως κάθε καθυστέρηση μπορεί και να προκαλέσει την μη έγκαιρη παράδοση του φαρμάκου.

Προφανώς αυτά συμβαίνουν πάντα στον κόσμο των business, ιδιαίτερα σε αυτήν την ανώτατη σφαίρα συμφερόντων στην ποία ανήκουν οι φαρμακευτικοί κολοσσοί και βεβαίως οι χρηματοπιστωτικοί μηχανισμοί που χρηματοδοτούν αυτές τις εταιρείες.

Πλην όμως, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας τα ισχυρά κράτη αυτού του πλανήτη, όπως οι ΗΠΑ, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και άλλες τρίτες χώρες που διαθέτουν οικονομική ισχύ στην παγκόσμια οικονομία, ήδη χρηματοδότησαν αδρά με κρατικά κεφάλαια τη διεξαγωγή της έρευνας από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς είτε απευθείας, ή μέσω χρηματοδότησης συγκεκριμένων πανεπιστήμιων και ερευνητικών ομάδων που συνεργάζονται με φαρμακευτικές εταιρείες.

Για την ακρίβεια, ο κύριος Μπανσέλ της Moderna, παραδέχτηκε πως από τον Mάιο που μας πέρασε η εταιρεία του έχει χρηματοδοτηθεί αμέσως ή εμμέσως από το αμερικανικό κράτος με τουλάχιστον 2,5 δις δολάρια τα οποία είναι λεφτά του αμερικανικού δημοσίου.

Είναι γνωστό, ότι με αντίστοιχα αν όχι και με μεγαλύτερα ποσά η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χρηματοδοτήσει φαρμακευτικές εταιρείες για την έναρξη, υλοποίηση και ολοκλήρωση της επιστημονικής έρευνας για την κατασκευή εμβολίου κατά του Covid-19.

Με λίγα λόγια, η έρευνα αυτή χωρίς τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών, δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Με αυτά τα δεδομένα, και κάτω από τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας, ακούγεται κάπως παράταιρη η όποια προειδοποίηση- εκβιασμός- απειλή, εκστομίζεται από τους CEO των φαρμακευτικών εταιρειών προς τους εκπροσώπους κρατικών ή συλλογικά κρατικών οντοτήτων, οι οποίες οντότητες έχουν να απολογηθούν προς τους φορολογούμενους  πολίτες τους.

Τι ακριβώς συνέβη με τον διευθύνων σύμβουλο της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων για την αγορά του εμβολίου κατά της Covid-19 κινδυνεύει να καθυστερήσει τις παραδόσεις, καθώς άλλες χώρες έχουν προτεραιότητα, αφού υπέγραψαν συμφωνίες εδώ και μήνες.

«Είναι σαφές ότι η καθυστέρηση, δεν θα περιορίσει την συνολική ποσότητα, θα καθυστερήσει την παράδοση», δηλώνει ο Γάλλος Στεφάν Μπανσέλ σε συνέντευξή του στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει κράτηση για 100 εκατομμύρια δόσεις από τις αρχές του Αυγούστου και «έχουμε ήδη πολλά εκατομμύρια δόσεις σε στοκ» στις ΗΠΑ, έτοιμες να παραδοθούν στις αμερικανικές αρχές μόλις δοθεί η άδεια κυκλοφορίας, αναμφίβολα τον Δεκέμβριο, λέει.

«Έχουμε συνομιλίες, δεν έχουμε συμβόλαιο», δηλώνει ο Στεφάν Μπανσέλ, από το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, όπου βρίσκεται η έδρα της Moderna.

Στις 24 Αυγούστου ανακοινώθηκαν «προχωρημένες συνομιλίες» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, αλλά έκτοτε δεν έχει υπογραφεί ρητή δέσμευση. Στο μεταξύ, η Moderna έχει υπογράψει με τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο…χωρίς να υπολογίζονται οι 100 εκατομμύρια δόσεις προς τις ΗΠΑ για τις οποίες υπάρχει δέσμευση από τις αρχές του Αυγούστου.

«Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τόσες διοικητικές διαδικασίες, φάκελοι, διάφορα, συνδέσεις μεταξύ των χωρών και είναι δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς όταν υπάρχουν 27 σε σχέση με όταν υπάρχει ένας μόνο», λέει ο Στεφάν Μπανσέλ. Κάνει την σύγκριση με τον Καναδά: ανάμεσα στις πρώτες συνομιλίες με τους γιατρούς της Moderna και την υπογραφή του συμβολαίου μεσολάβησαν δύο εβδομάδες.

Το αποτέλεσμα; «Είναι ξεκάθαρο ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση. Αυτό δεν θα περιορίσει την συνολική ποσότητα. Θα καθυστερήσει τις παραδόσεις», προειδοποιεί. Για όλες τις χώρες εκτός των ΗΠΑ η παραγωγή θα γίνει στην Ελβετία, στα εργοστάσια του ομίλου Lonza, και η συσκευασία σε φιαλίδια στην Ισπανία, στις μονάδες του ομίλου Rovi.

Αν το εμβόλιο εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πριν από το τέλος του έτους, αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη κανένα συμβόλαιο, «οι πρώτες αποστολές δεν θα περιλαμβάνουν ως προορισμό την Ευρώπη. Λοιπόν, θα σταλεί στην Ελβετία, θα σταλεί λίγο στην Ιαπωνία, στο Ισραήλ, στο Καναδά, άρα στις χώρες που έχουν κάνει παραγγελίες. Αλλά όσοι δεν έχουν κάνει παραγγελίες, δεν πρόκειται να τους στείλω προϊόντα».

«Όσο περισσότερο περιμένουν, τόσο θα υπάρχει χρονική καθυστέρηση», προειδοποιεί προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες δεν έχουν μπλοκαριστεί εξαιτίας της τιμής, αλλά δεν θέλει να πει περισσότερα δημοσίως.

Όταν ο CEO της Moderna συγκρίνει τον Τραμπ και την κυβέρνησή του με τις δημοκρατίες της ευρωπαϊκής Δύσης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, συγκρίνει τα ευρωπαϊκά «κλωθογυρίσματα» με την προβλεπτικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης. Από τις 2 Μαρτίου, ο ίδιος και οι επικεφαλής των μεγάλων εργαστηρίων βρίσκονταν στον Λευκό Οίκο γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ, λέει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν μισό δισεκατομμύριο δολάρια στην Moderna από τον Απρίλιο για να χρηματοδοτήσουν στις κλινικές δοκιμές. Συνολικά, η εταιρεία έχει λάβει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια του αμερικανικού δημοσίου, υπό την αιγίδα της επιχείρησης Warp Speed, που ξεκίνησε στις 15 Μαΐου.

«Η επιχείρηση Warp Speed ήταν από τα πιο αποτελεσματικά πράγματα», λέει.

«Αρχίσαμε να συζητάμε με πολλές ευρωπαϊκές χώρες τον Μάιο. Δεν υπήρξε καμία ιδέα για την χρηματοδότηση καμίας κλινικής δοκιμής. Ολα τα πήραμε από την αμερικανική κυβέρνηση, ευτυχώς που έγινε αυτό, διαφορετικά δεν θα είχαμε μπορέσει να αναπτύξουμε το εμβόλιο με αυτές της ταχύτητες, όπως ξέρετε είμαστε μία εταιρεία που δεν είχε ποτέ κέρδος ούτε ένα ευρώ, και η κλινική δοκιμή κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια», συνεχίζει.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πρώτοι Αμερικανοί θα εμβολιασθούν χωρίς αμφιβολία πριν από την Πρωτοχρονιά: «Έχουμε ήδη δεκάδες εκατομμύρια δόσεις σε στοκ» στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνει ο Στεφάν Μπανσέλ.

Δέκα εκατομμύρια δόσεις θα είναι σε στοκ πριν από το τέλος του Νοεμβρίου και «μέχρι το τέλος του έτους τα 20 εκατομμύρια δόσεις».

Αυτά τα 20 εκατομμύρια δόσεις θα διατεθούν αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Η Moderna ετοιμάζει επίσης εδώ και μήνες την αλυσίδα της αποθήκευσης-μεταφοράς-διανομής με την αμερικανική κυβέρνηση για την αποστολή των δόσεων μόλις ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) εγκρίνει το εμβόλιο, μία απόφαση που αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Στόχος είναι, λέει ο Στεφάν Μπανσέλ, μόλις δοθεί το πράσινο φως από τον FDA, η Moderna να μπορεί «να φορτώσει τα φορτηγά και να φύγει».

Η Κομισιόν ανακοίνωσε τη συμφωνία της με την φαρμακευτική CureVac

Στο πλαίσιο μας γενικής ρελάνς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά τις προειδοποιήσεις τις οποίες απηύθυνε η εταιρεία Moderna προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν με ανακοίνωσή της επισημοποίησε την Πέμπτη τη συμφωνία της με φαρμακευτική εταιρεία, στην περίπτωση αυτή με την CureVac.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Kομισιόν έχει ως εξής:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πέμπτη σύμβαση, με την ευρωπαϊκή φαρμακευτική εταιρεία CureVac, στην οποία προβλέπεται αφενός η αρχική αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων για τον κορονοϊό για λογαριασμό όλων των κρατών- μελών της ΕΕ και αφετέρου η δυνατότητα να ζητηθούν έως και 180 εκατομμύρια δόσεις ακόμα. Η προμήθεια των δόσεων αυτών θα γίνει όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19.

Η σημερινή σύμβαση με την CureVac διευρύνει το ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και BioNtech-Pfizer, καθώς και οι διερευνητικές συνομιλίες με την εταιρεία Moderna. Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα εξασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά, όπως επισημαίνεται. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε: «Λίγες ημέρες μετά τη σύμβασή μας με τη BioNTech & Pfizer, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω μια νέα συμφωνία με μια πολλά υποσχόμενη ευρωπαϊκή εταιρεία. Η Επιτροπή έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 1,2 δισ. δόσεις και εκπληρώνει τη δέσμευσή της για εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά εμβόλια όχι μόνο για τους πολίτες της ΕΕ αλλά και για τα φτωχότερα και πλέον ευάλωτα άτομα του κόσμου. Τα περισσότερα από αυτά τα υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών και ελπίζουμε ότι η διαδικασία έγκρισης θα επιβεβαιώσει αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Μόλις εγκριθούν, θα αναπτυχθούν γρήγορα και θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την πανδημία.».

Από την πλευρά της η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου επισήμανε πως «με την αύξηση του αριθμού των ασθενών που πάσχουν από COVID σε ολόκληρη την ΕΕ, η ύπαρξη ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου είναι πιο σημαντική από ποτέ για την αντιμετώπιση της πανδημίας» και προσέθεσε: «Με αυτή την πέμπτη συμφωνία προαγοράς εμβολίου επεκτείνουμε περαιτέρω τις δυνατότητες για να μπορέσουν σύντομα οι πολίτες της ΕΕ και οι οικονομίες μας να επανέλθουν με ασφάλεια στην ομαλότητα. Αποτελεί ακόμη ένα ορόσημο στη στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά τα εμβόλια και απόδειξη του οφέλους της συνεργασίας σε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.».

Σημειώνεται ότι η CureVac, ευρωπαϊκή εταιρεία με έδρα τη Γερμανία, υπέγραψε στις 6 Ιουλίου δανειακή σύμβαση ύψους 75 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανάπτυξη και την εκτεταμένη παραγωγή εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου εμβολίου κατά της COVID-19. Πρωτοστατεί στην ανάπτυξη μιας εντελώς νέας κατηγορίας εμβολίων με βάση το αγγελιαφόρο RNA (mRNA), το οποίο μεταφέρεται στα κύτταρα με νανοσωματίδια λιπιδίων. Αυτή η πλατφόρμα εμβολίων έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία. Η βασική αρχή είναι ότι το εν λόγω μόριο μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας δεδομένων, με τη βοήθεια του οποίου ο οργανισμός μπορεί να παραγάγει από μόνος του δραστικές ουσίες για την καταπολέμηση διάφορων νόσων.

Η Επιτροπή αποφάσισε να υποστηρίξει το εμβόλιο αυτό βασιζόμενη σε έγκυρη επιστημονική αξιολόγηση, στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, στην εμπειρία της εταιρείας όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων, καθώς και στην παραγωγική της ικανότητα να προμηθεύσει το σύνολο της ΕΕ.

 

Διαβάστε ακόμη...