Ξανθός: Προτεραιότητα η ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης

2242390.medium.jpg

Την ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης έχει βάλει η προτεραιότητα η κυβέρνηση, όπως ανέφερε από το βήμα του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ασθενών ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξάνθρος τόνισε ότι το σύστημα βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο, καθώς «οι πόροι είναι περιορισμένοι και η χώρα μας καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να διασφαλίσει τη χρηματοδοτική σταθερότητα που χρειάζεται για να στηρίξει το κοινωνικό κράτος».

Ο υπουργός μίλησε για αλλαγή κουλτούρας, ώστε να υπάρξει ολιστική και καθολική φροντίδα των ασθενών από την πρόληψη έως την αντιμετώπιση της ασθένειας και για προσπάθεια οικοδόμησης ενός “ασθενοκεντρικού” συστήματος με αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης. Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και μίλησε για κατεύθυνση διευκόλυνσης της πρόσβασης των ασθενών σε σύγχρονα και καινοτόμα φάρμακα.

Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το σύστημα υγείας που αποτελεί «ένεση» ανθρώπινου δυναμικού, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι με το σχέδιο θα στελεχωθούν οι δομές υγείας, θα αυξηθεί το όριο δαπανών των νοσοκομείων και θα βελτιωθούν οι συνθήκες περίθαλψης των ασθενών. Οσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται παρέμβαση με στόχο την αναδιοργάνωση του Συστήματος, που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, αγωγή υγείας, στην κατ’ οίκον φροντίδα ασθενών και στον οικογενειακό γιατρό.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε σε δυσκολίες που υπάρχουν και στον χώρο του φαρμάκου, σημειώνοντας ότι οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών για άμεση μείωση των τιμών των off patent και των γενόσημων φαρμάκων, είναι πολιτική αδιέξοδη. «Αυτό δεν οδηγεί πουθενά» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «μειώνεται η δημόσια δαπάνη και αυξάνεται η συμμετοχή των ασθενών. Δημιουργείται ένα κλίμα υγειονομικής φτώχειας και οικονομικά αδύναμοι άνθρωποι αποκλείονται από τις απαραίτητες υπηρεσίες φαρμακευτικής κάλυψης».

Αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπήρξε μετά από διαπραγματεύσεις για σταδιακή μείωση της τιμής των off patent και των γενοσήμων σε διάστημα δύο ετών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ήδη έχει συγκροτηθεί μία επιτροπή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τη διείσδυσή της στις ξένες αγορές.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *