«Βρισκόμαστε σε προσωρινή αποκλιμάκωση της πανδημίας»

         

            Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

«Πάμε προσωρινά καλά. Από τις 26 Νοεμβρίου έχει αρχίσει αποκλιμάκωση της πανδημίας, η οποία θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια των εορτών», λέει στο Zougla.gr ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και προσθέτει:

«Η αποκλιμάκωση φαίνεται πως θα διαρκέσει μέχρι και τα μέσα του Ιανουαρίου του 2022, διότι στη συνέχεια περιμένουμε να δούμε αύξηση των μολύνσεων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Με τη μετάλλαξη Δέλτα ξεμπλέκουμε τέλος Ιανουαρίου και τη θέση της θα πάρει η Όμικρον».

Να σημειωθεί πως ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είναι και διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES, η οποία, σε συνεργασία με δύο ιταλικά πανεπιστήμια, διαχειρίζεται ένα υπολογιστικό μοντέλο που αναλύει τα επιδημιολογικά δεδομένα και δίνει μια εικόνα της πανδημίας για τις επόμενες ημέρες.

Τι δείχνουν τα δεδομένα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά;

Σύμφωνα με τον ίδιο και την ομάδα του, «την εβδομάδα των Χριστουγέννων οι μολύνσεις θα πέσουν στις 2.300 κατά μέσο όρο και οι διασωληνώσεις στις 520, ενώ την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς τα περιστατικά προφανώς θα πέσουν κάτω από τα 2.000».

«Λάθος που δεν κάνουν τεστ οι εμβολιασμένοι»

Παράλληλα, ο καθηγητής τονίζει πως το πιο σημαντικό μέτρο για να μπορείς να έχεις έλεγχο της διασποράς είναι τα τεστ και υποστηρίζει πως θα πρέπει να γίνονται σε όλους, δηλαδή και στους εμβολιασμένους και όχι μόνο στους ανεμβολίαστους.

«Είναι λάθος που ελέγχονται με τεστ μόνο οι ανεμβολίαστοι, αφού και οι εμβολιασμένοι κολλάνε κορωνοϊό και μεταδίδουν. Ο έλεγχος σώζει, οπότε πιστεύω πως οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον ένα self test την εβδομάδα», διευκρινίζει.

Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης: 

 

Διαβάστε ακόμη...