Βόμβες κορωνοϊού νοσοκομεία και γηροκομεία

Ως υπερεστίες μετάδοσης του κορωνοϊού χαρακτηρίζονται πλέον τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία, με ότι συνέπειες μπορεί να επιφέρει αυτό στην υγεία τόσο του γενικού πληθυσμού, όσο και των ευπαθών ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο από τον Covid-19.

Σε αυτό το κύμα της πανδημίας, που παρατηρείται μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων, φαίνεται πως τα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καθώς μέσα στον Αύγουστο έχουν βρεθεί θετικοί 70 εργαζόμενοι (γιατροί και νοσηλευτές), οι οποίοι άλλωστε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία. 

Χαρακτηριστικά, στο ένα από τα δύο νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη, το «Παπαγεωργίου», βρέθηκαν θετικοί στον ιό εννέα εργαζόμενοι αμέσως μόλις γύρισαν από την άδειά τους, με αποτέλεσμα να μπουν άμεσα σε καραντίνα τόσο οι ίδιοι όσο και ακόμη τρεις συνάδελφοί τους που ήταν σε στενή επαφή μαζί τους. 

Κλειστή επίσης μέχρι την Παρασκευή 21 Αυγούστου θα παραμείνει η Α' Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 14 υγειονομικοί. Οι τέσσερις γιατροί και 10 νοσηλευτές, οι περισσότεροι ασυμπτωματικοί και οι υπόλοιποι με ήπια συμπτώματα, παραμένουν σε κατ΄οίκον περιορισμό ενώ όλοι τους εργάζονται στην Α' Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, η οποία δέχεται και περιθάλπει ασθενείς με κορωνοϊό. 

Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ αποτελεί ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς στη Θεσσαλονίκη για τον κορωνοϊό και δέχεται ασθενείς με πολύ βαριά συμπτώματα από τις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Μέχρι να δέχεται και πάλι ασθενείς με κορωνοίό η Α' Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, όσοι νοσήσουν και χρειαστούν περίθαλψη, θα μεταφέρονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, καθώς και στο νοσοκομείο της Κατερίνης.

Παράλληλα, έντονη είναι η ανησυχία και για τους οίκους ευγηρίας, αφού πρόσφατα διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 15 ηλικιωμένοι που διέμεναν στο Ίδρυμα «Εστία Παπαγεωργίου» ενώ από τους εργαζόμενους επτά άτομα βρέθηκαν επίσης θετικά στον ιό. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό ενώ 12 από τους ηλικιωμένους νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. 

Όλοι οι ηλικιωμένοι προς το παρόν έχουν ήπια συμπτωματολογία και έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία αναφοράς, ωστόσο δεν παύει να υπάρχει ανησυχία καθώς δεν έχει εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης του ιού στη δομή. 

Είχαν προηγηθεί τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, όπου έχασαν τη ζωή τους έξι ηλικιωμένοι από κορωνοϊό.

Διαβάστε ακόμη...