Ζήσης Ψάλλας
Πολλές μελέτες έχουν αξιολογήσει την επίδραση των αυγών στην όρεξη χωρίζοντας μια ομάδα ανθρώπων και ζητώντας από τους μισούς να τρώνε τρόφιμα με βάση τα αυγά και από τους άλλους μισούς τρόφιμα χωρίς αυγά. Πολλές διαφορετικές μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ερωτηματολογίων μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να αξιολογήσουν εάν οι διαφορετικές δίαιτες επηρεάζουν τον κορεσμό της πείνας.
Η καθηγήτρια Maria-Luz Fernandez, ειδική στη διατροφή από το Πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ, λέει: «Έκανα μια μελέτη στην οποία χρησιμοποιήσαμε δύο είδη πρωινού, το ένα με βάση το αυγό και το άλλο με βάση το κουλούρι, ενώ ο αριθμός των θερμίδων ήταν ίδιος… Τα άτομα είχαν χαμηλότερα επίπεδα γκρελίνης (μια ορμόνη της όρεξης) μετά από πρωινό που περιείχε αυγά και έτρωγαν 400 λιγότερες θερμίδες τις επόμενες 24 ώρες σε σχέση με την άλλη ομάδα».
Αρκετές παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρωινά που περιέχουν αυγά καταστέλλουν την πείνα πιο αποτελεσματικά από τα πρωινά με βάση το σιτάρι, το πλιγούρι βρώμης ή άλλα δημητριακά.
Βοηθά το πρωινό με αυγά την απώλεια βάρους; Καθώς τα αυγά βοηθούν στην καταστολή της όρεξης, θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η κατανάλωσή τους θα προωθούσε την απώλεια βάρους. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και απώλειας βάρους δεν είναι ακόμη σαφής.
Η Δρ. Cornelie Nienaber-Rousseau, διατροφολόγος από το Πανεπιστήμιο North-West, λέει: «Με βάση τα στοιχεία από τις πειραματικές μελέτες, η ενσωμάτωση των αυγών στο πρωινό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τα πρωινά με δημητριακά για να αυξήσει κανείς την αίσθηση πληρότητας και για τον περιορισμό της βραχυπρόθεσμης κατανάλωσης θερμίδων. Ωστόσο, για το δυνητικό ρόλο ενός συνηθισμένου πρωινού με αυγά στην παραγωγή παρατεταμένου ενεργειακού ελλείμματος και την επακόλουθη απώλεια βάρους, θα πρέπει να γίνει με πρόσθετη έρευνα».
Ο καθηγητής Peter Clifton, ειδικός στη διατροφή και την ενδοκρινολογία από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, αναφέρει: «Υπάρχουν ενδείξεις αυξημένου κορεσμού από τις πρωτεΐνες των αυγών. Ωστόσο, σε μια δίαιτα ελεγχόμενη από θερμίδες το πρόσθετο αποτέλεσμα της πρωτεΐνης δεν φαίνεται να είναι σημαντική και η απώλεια βάρους είναι η ίδια μετά από 3 μήνες».