Βλεφαροπλαστική: Ανανεώστε το βλέμμα σας

Τα μάτια αποτελούν το κεντρικότερο στοιχείο του προσώπου και συμβάλλουν σημαντικά στην έκφρασή του. Η εμφάνιση των ματιών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την περίσσεια δέρματος, τις ρυτίδες και τις «σακούλες» των βλεφάρων, που δίνουν σε ολόκληρο το πρόσωπο εικόνα κουρασμένη και λυπημένη. Η φυσιολογική γήρανση του δέρματος έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση του δέρματος των βλεφάρων με εμφάνιση πτυχών και ρυτίδων και την ανάπτυξη «σακουλών», ιδίως στα κάτω βλέφαρα. Το πρόβλημα φαίνεται περισσότερο έντονο το πρωί λόγω συγκέντρωσης υγρών στα βλέφαρα όπου οι ιστοί είναι πιο χαλαροί. Σε μερικούς ασθενείς υπάρχει γενετική προδιάθεση με αποτέλεσμα η χαλάρωση να εμφανίζεται σε πολύ μικρότερη ηλικία από το αναμενόμενο, αναφέρει ο κ. Γεώργιος Ι. Ζαμπάκος, Πλαστικός Χειρουργός του .

Τι είναι η βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική βελτιώνει την έκφραση του προσώπου και του δίνει μια πιο νεανική και φρέσκια εμφάνιση, αφαιρώντας το χαλαρωμένο δέρμα και την περίσσεια του λίπους. Δεν διορθώνει όμως τις ρυτίδες στο λεγόμενο «πόδι της χήνας» και δεν εξαφανίζει τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια (αν και συχνά βελτιώνονται). Η βλεφαροπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις στο πρόσωπο, όπως η ρυτιδοπλαστική (facelift) και η ανόρθωση μετώπου (browlift).

Σε ποια ηλικία γίνεται;

Η βλεφαροπλαστική γίνεται συνήθως μετά την ηλικία των 35-40 ετών, οπότε η χαλάρωση είναι περισσότερο εμφανής, αλλά μπορεί να γίνει και σε πολύ νεότερη ηλικία (20-30) εάν υπάρχει κληρονομική επιβάρυνση.

Πώς γίνεται;

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και λίγο μέθη, και διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Στα άνω βλέφαρα, η τομή γίνεται μέσα στη φυσιολογική πτυχή που σχηματίζεται περίπου 1 εκατοστό πάνω από τις βλεφαρίδες. Αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος και του λίπους και τοποθετούνται πολύ λεπτά ράμματα.

Στα κάτω βλέφαρα, η τομή γίνεται συνήθως ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες. Από εκεί αφαιρούνται η περίσσεια δέρματος και λίπους ή μερικές φορές γίνεται ανακατανομή του λίπους και ενισχύεται το διάφραγμα που κρατά το λίπος στη θέση του. Η τομή κλείνεται πάλι με πολύ λεπτά ράμματα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί, σε ορισμένα σημεία που φαίνονται πολύ «άδεια» να «προσθέσουμε» λίγο λίπος από άλλη περιοχή του σώματός μας, για να πετύχουμε μια πιο νεανική εμφάνιση.

Σε άλλες περιπτώσεις, και εφόσον δεν υπάρχει καθόλου περίσσεια δέρματος, η τομή μπορεί να γίνει στο εσωτερικό του κάτω βλεφάρου, ούτως ή άλλως όμως οι ουλές στα βλέφαρα είναι ανεπαίσθητες.

Τι μπορώ να περιμένω μετά την επέμβαση;

Αμέσως μετά την επέμβαση τοποθετούνται κρύες κομπρέσες για τον περιορισμό του οιδήματος και των μελανιών και μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας μετά από 1-2 ώρες. Το πρώτο 24ωρο συνιστάται να το περάσετε στο κρεβάτι με το κεφάλι ανασηκωμένο, συνεχίζοντας τις κρύες κομπρέσες. Ο πόνος είναι συνήθως πολύ ήπιος (περισσότερο μοιάζει με βάρος) και αντιμετωπίζεται εύκολα με αναλγητικά τύπου Depon (η ασπιρίνη απαγορεύεται διότι προκαλεί αιμορραγία).

Το οίδημα γίνεται ιδιαίτερα έντονο τις πρώτες 48 ώρες και στη συνέχεια συνήθως υποχωρεί μέσα σε 5-7 ημέρες, ενώ οι μελανιές συνήθως εξαφανίζονται μετά από 7-10 ημέρες. Τα ράμματα αφαιρούνται την 3η-5η ημέρα μετά την επέμβαση, οπότε και επιτρέπεται πάλι η χρήση make up.

Τις πρώτες μέρες μπορεί να υπάρχει μία ελαφρά ευαισθησία στο φως ή αυξημένη δακρύρροια ή αντίθετα ξηρότητα. Τα συμπτώματα αυτά αντιμετωπίζονται εύκολα με κολλύριο και υποχωρούν συνήθως σε 1-2 μέρες.

Πότε μπορώ να επανέλθω στις δραστηριότητές μου;

Έντονη φυσική δραστηριότητα και σκύψιμο απαγορεύονται για τις πρώτες 4-5 ημέρες. Φακοί επαφής απαγορεύονται επίσης για 7-10 μέρες. Επιστροφή στην εργασία αναμένεται συνήθως μετά από 3-4 μέρες, ενώ πλήρης επάνοδος στις δραστηριότητές σας αναμένεται μετά από 2 εβδομάδες.

 

Διαβάστε ακόμη...