Βιβλίο: Νίκολας Χρηστάκης – Οι βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας στον τρόπο που ζούμε

Το βέλος του Απόλλωνα αποτελεί μια καθηλωτική μελέτη της επίδρασης της πρόσφατης πανδημίας που σάρωσε την κοινωνία μας, και του τρόπου με τον οποίο θα εξελιχθεί η αποκατάσταση τα επόμενα χρόνια. Αντλώντας στοιχεία από κοσμοϊστορικές επιδημίες (οι οποίες, ωστόσο, έχουν μείνει αμυδρά στη μνήμη μας), από σύγχρονες αναλύσεις και από πρωτοποριακές έρευνες από ένα ευρύ φάσμα επιστημών, ο δημοφιλής συγγραφέας, ιατρός, κοινωνιολόγος και ειδικός στη δημόσια υγεία Νίκολας Α. Χρηστάκης διερευνά τι σημαίνει να ζεις σε μια εποχή επιδημίας – μια εμπειρία που είναι παράδοξα ασυνήθιστη στη συντριπτικά μεγαλύτερη πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν σήμερα, αλλά θεμελιώδης για το είδος μας.

Προκαλώντας νέους διαχωρισμούς στην κοινωνία μας, αλλά και ευκαιρίες για συνεργασία, αυτή η πανδημία του 21ου αιώνα έχει ανατρέψει τις ζωές μας με τρόπους που θα δοκιμάσουν, αλλά δεν θα νικήσουν, την ήδη φθαρμένη συλλογική μας κουλτούρα.

Προβάλλοντας νέα, προκλητικά επιχειρήματα και ζωντανά παραδείγματα από την ιατρική, την ιστορία, την κοινωνιολογία, την επιδημιολογία και τη γενετική, Το βέλος του Απόλλωνα συλλαμβάνει αυτό που συμβαίνει όταν η μεγάλη δύναμη ενός θανατηφόρου μικροβίου συναντά τη μακροχρόνια πραγματικότητα της εξελιγμένης κοινωνικής φύσης μας.

«Ο κόσμος διψάει για βαθιά και ακριβή πληροφόρηση για το πιο σημαντικό γεγονός του 21ου αιώνα. Κανείς δεν είναι πιο βαθύς από τον Νίκολας Χρηστάκη, που διαθέτει όλη την απαιτούμενη εξειδικευμένη γνώση: ιατρική, επιδημιολογική, κοινωνική, ψυχολογική, οικονομική, ιστορική. Αυτό είναι το μέρος που πρέπει κανείς να απευθυνθεί για να καταλάβει το φαινόμενο που έφερε τα πάνω κάτω στον κόσμο και στις ζωές μας. Το βέλος του Απόλλωνα είναι συναρπαστικό, διαφωτιστικό και ζωτικά σημαντικό».

STEVEN PINKER, συγγραφέας του Enlightenment Now

 «Για να συλλάβει κανείς την πανδημία του COVID-19, απαιτείται συνήθως ευρεία και βαθιά μόρφωση. Στο Βέλος του Απόλλωνα, ο Νίκολας Χρηστάκης επιτυγχάνει κάτι που λίγοι άλλοι θα μπορούσαν, να ερμηνεύσει την πανδημία με σαφήνεια και μια ατέλειωτη σειρά αναπάντεχων διορατικών διαπιστώσεων. Ένας πραγματικός άθλος!»

JEFFREY FLIERMD, πρώην κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ

Διαβάστε ακόμη...