Βασιλακόπουλος για κορονοϊό: Μειώνονται τα κρούσματα αλλά έχουμε μεγάλο αριθμό θανάτων

Καθησυχαστικός και για την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και για τα κρούσματα του ιού κοξάκι εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας (20/11) ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Έχουμε φτάσει να έχουμε κάτι λιγότερο από 800 εισαγωγές με covid, ενώ είχαμε πάνω από 1.000 πριν 2-3 εβδομάδες» είπε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως το πρόβλημα με τον κορονοϊό είναι ότι συνεχίζουμε να έχουμε έναν αριθμό θανάτων, 50 την εβδομάδα κατά μέσο όρο, ο οποίος είναι υπερβολικά υψηλός.

«Για να μειώσουμε λοιπόν αυτόν τον αδικαιολόγητο αριθμό θανάτων, αδικαιολόγητο για μια σύγχρονη κοινωνία, πρέπει να κάνουμε δύο ταυτόχρονα πράγματα» επεσήμανε, εξηγώντας ότι «πρέπει να εμβολιαστούμε με το εμβόλιο, το οποίο καλύπτει πάρα πάρα πολύ καλά τις παραλλαγές που κυκλοφορούν τώρα στη χώρα μας και να αυξήσουμε τον αριθμό των τεστ που κάνουμε όταν έχουμε συμπτώματα ή όταν κάποιο περιστατικό στο περιβάλλον μας».

«Αν είμαστε νέοι θα πρέπει να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τους φίλους μας, ενώ αν είμαστε ηλικιωμένοι ή ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουμε υποκείμενα νοσήματα, θα απευθυνθούμε στον γιατρό μας, ο οποίο θα κάνει αίτηση και θα μας χορηγηθούν έγκαιρα αντιικά φάρμακα, που είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά στο να μειώνουν την πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο και να κινδυνεύσουμε» τόνισε. Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε, όμως, τη σοβαρότητα του να τα πάρουμε εντός των πέντε πρώτων ημερών, γιατί διαφορετικά χάνουν την αποτελεσματικότητα τους.

«Το κοξάκι αφορά κυρίως τα παιδιά»
Εστιάζοντας στον ιό κοξάκι, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών σημείωσε πως «είναι κυρίως ένας ιός που αφορά τα παιδιά», ενώ για Λάρισα και Πύργο, όπου σημειώθηκαν περισσότερα κρούσματα, είπε:

«Πρόκειται για ένα τοπικό φαινόμενο που επιτηρήθηκε φέτος, εξαιτίας των φυσικών καταστροφών που συνέβησαν στη Θεσσαλία, υπήρξε αυξημένη επαγρύπνηση και διαγνώστηκαν κάποια περιστατικά τα οποία άλλες χρονιές δεν θα είχαν διαγνωστεί, οπότε δεν μπορεί να γίνει και σύγκριση. Πάντα υπάρχει ο ιός στα παιδάκια, συνήθως στις μικρές ηλικίες κάτω από 6» υπογράμμισε χαρακτηρίζοντας το αυτιόμενο νόσημα, το οποίο κάνει συμπτώματα από το γαστρεντερικό, κάνει και από το ανώτερο αναπνευστικό».

«Αν νοσηλευτεί κάποιο παιδάκι είναι για λόγους αφυδάτωσης, δηλαδή αδυναμίας λήψης τροφής, και όχι κάτι που να ανησυχεί τους γονείς» δήλωσε κλείνοντας.

Διαβάστε ακόμη...