Ύποπτες αλλαγές σε λίστες για μεταμόσχευση ερευνούν στη Γερμανία

 
Οι γερμανικές διωκτικές αρχές άρχισαν σήμερα έρευνα για το εάν και κατά πόσον στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στη Λειψία υπήρξαν ευνοιοκρατικά μεταβολές στις λίστες όσων ασθενών ανέμεναν μεταμοσχεύσεις ήπατος εις βάρος πιο επειγουσών περιπτώσεων.


Η έρευνα, που δεν έχει ακόμα κακουργηματικό χαρακτήρα, άρχισε αφού τρεις γιατροί του νοσοκομείου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Οι συγκεκριμένοι ιατροί καθόριζαν ποιοι ασθενείς έπρεπε να λάβουν μοσχεύματα κατεπειγόντως και ποιοι όχι.

Η έρευνα άρχισε λίγο καιρό αφού προκλήθηκε κατακραυγή μετά τις καταγγελίες σε δύο άλλες πόλεις, το Γκέτινγκεν και το Μόναχο, ότι ιατροί φύλασσαν όργανα για τις μεταμοσχεύσεις, μόνον για τους πλούσιους ασθενείς από το εξωτερικό, ώστε να προσπορίζονται μεγάλα ποσά.

Στο σύστημα της δημόσιας υγείας, στη Γερμανία, υποτίθεται ότι ούτε ο πλούτος ούτε η επιρροή παίζουν κάποιο ρόλο στην πρόσβαση στα μοσχεύματα, τα οποία δυσεύρετα. Τα ανθρώπινα όργανα θυμάτων τροχαίων διανέμονται αναλογικά στις νοσηλευτικές μονάδες βάσει προκαθορισμένων ποσοστώσεων σε εθνικό επίπεδο.

Στην περίπτωση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Λειψίας, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την διοίκησή του ο διευθυντής της κλινικής όπου γίνονταν οι μεταμοσχεύσεις, καθώς και δύο χειρουργοί στο τμήμα. Οι τρεις τους ήταν οι μόνοι που αποφάσιζαν ποιος ασθενής θα υποβαλλόταν σε μεταμόσχευση ήπατος.

Το νοσοκομείο ανακάλυψε ότι 38 ασθενείς καταγράφηκε ψευδώς ότι υποβάλλονταν σε ηπατική διάλυση (dialysis)–μια θεραπεία που συνήθως σημαίνει ότι ο ασθενής θα πεθάνει εάν δεν του γίνει άμεσα μεταμόσχευση.

Προς το παρόν, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λειψίας δεν γνωρίζει εάν το κίνητρο της παραποίησης των στοιχείων ήταν χρηματικό η εάν οι γιατροί προχώρησαν στην επιλογή των ασθενών επειδή ήθελαν να δουν τους ασθενείς να γίνονται καλά.

«Δεν μπορώ να ορκιστώ ότι δεν υπήρξε χρηματική αμοιβή», είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο, Βόλφγκανγκ Φλάιγκ. Πρόσθεσε πάντως ότι δεν διανοείται κάτι τέτοιο, γνωρίζοντας τους γιατρούς και τους ασθενείς.

Για την παραποίηση των στοιχείων του καταλόγου με τους 38 ασθενείς, σημείωσε ότι το «εάν και κατά πόσον υποβάλλονταν σε διάλυση ή όχι καταγραφόταν από ένα τετραγωνάκι σε μια οθόνη υπολογιστή». Η υπόθεση αποκαλύφθηκε σε εσωτερικό έλεγχο.

Ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Λειψίας Ρικάρντο Σουλτς δήλωσε ότι διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα για το εάν διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα.

Στο Γκέτινγκεν άρχισε πέρυσι μια έρευνα για το εάν και κατά πόσον ένας γιατρός λάμβανε δωροδοκίες για να βοηθά ασθενείς να υποβάλλονται ταχύτερα σε μεταμοσχεύσεις αίματος. Στο Μόναχο ένας γιατρός επίσης κατηγορείται ότι είχε παρέμβει παράνομα στο σύστημα αξιολόγησης ασθενών ώστε να επιταχύνει επιλεκτικά τέτοιες επεμβάσεις.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *