Υπό έλεγχο η επιδημία του Έμπολα

 
Για αναχαίτιση του ιού του Έμπολα στην Ουγκάντα, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 16 άνθρωποι, κάνει λόγο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα.


Το ξέσπασμα του ιού άρχισε στην δυτική περιφέρεια Κιμπάλε στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής τον Ιούλιο, ενώ περίπου 300 άνθρωποι που βρίσκονταν σε επαφή με όσους προσβλήθηκαν θα συνεχίσουν να τελούν υπό παρακολούθηση.

«Τα κρούσματα είναι τώρα περιορισμένα μόνο στην Κιμπάλε. Το ξέσπασμα του Έμπολα είναι τώρα υπό έλεγχο. Αλλά υπάρχει ανάγκη να συνεχιστεί η παρακολούθηση των περιπτώσεων των ανθρώπων που ήλθαν σε επαφή (με όσους είχαν προσβληθεί). Η παρακολούθηση πρέπει να ενταθεί σε αυτές τις περιπτώσεις διότι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως είναι ασφαλείς μόνο μετά από 21 ημέρες», ανέφερε ο Σόλομον Φισέχα, υποδιευθυντής του γραφείου του ΠΟΥ στην Ουγκάντα, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Το ξέσπασμα ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν εκατοντάδες σχολεία, ενώ στις χειρότερα πληγείσες περιοχές απαγορεύτηκαν ακόμα και οι κοινωνικές συναναστροφές και οι δημόσιες συναθροίσεις. Αυτό είναι το τέταρτο ξέσπασμα του Έμπολα στη χώρα από το 2000, όταν είχε στοιχίσει τη ζωή σε 224 ανθρώπους.

Περίπου 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε χωριά κατά μήκος των συνόρων με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2008, ενώ ένα απομονωμένο -μοιραίο- κρούσμα είχε καταγραφεί πέρυι.

Ο Έμπολα, για τον οποίο δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, είναι ιδιαίτερα μολυσματικός και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμετούς, διάρροια, εξωτερική και εσωτερική αιμορραγία και πολύ υψηλό πυρετό. Είχε εντοπιστεί το 1976 στην ΛΔ Κονγκό, κοντά στον Ποταμό Έμπολα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *