Υπνωτικά και αντιαλλεργικά χάπια συνδέονται με την άνοια

693C3DAA0B473CFA90043832F3B7ACD4.jpg

  Ερευνητές από τις ΗΠΑ προειδοποιούν, ότι κοινά χάπια κατά των αλλεργιών μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν μια σχέση ανάμεσα στην άνοια σε μεγαλύτερη ηλικία και στα αντιχολινεργικά φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνουν τα αντιισταμινικά benadryl και piriton, καθώς και σε υπνωτικά χάπια (Nytol) αλλά και ορισμένα παλαιότερα αντικαταθλιπτικά.

Τα φάρμακα αυτά, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, επηρεάζουν τον εγκέφαλο μπλοκάροντας ένα βασικό χημικό νευροδιαβιβαστή (ακετυλοχολίνη), που επιτελεί μια σειρά λειτουργιών στο ανθρώπινο σώμα.

Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας, αναφέρουν οι αμερικανοί ερευνητές, είναι μεγαλύτερος όταν οι δόσεις είναι υψηλές και λαμβάνονται για αρκετά χρόνια.

Πολλά από τα φάρμακα αυτά λαμβάνονται από συνήθως από μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Shelly Gray από τη Σχολή Φαρμακευτικής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, κανείς δεν πρέπει να σταματήσει τη λήψη των φαρμάκων από μόνος του, χωρίς προηγουμένως να έχει συμβουλευτεί το γιατρό του.

«Ωστόσο, οι παροχείς υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να επανεξετάζουν τακτικά τις φαρμακευτικές αγωγές, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που μπορεί να βρει κανείς σε διάφορα καταστήματα, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται λιγότερα αντιχολινεργικά φάρμακα σε χαμηλότερες δόσεις στους ηλικιωμένους ασθενείς».

Μια έρευνα που είχε δημοσιευτεί την περασμένη χρονιά, υποστήριζε ότι τα αντιχολινεργικά φάρμακα συνδέονται με τη νοητική ανεπάρκεια στους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Η νέα αυτή μελέτη όμως, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, είναι η πρώτη που δείχνει ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η δόση, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *