Ύπνος ή γυμναστική;

011628D7DDB40C1B9F4A9D2E291696D6.jpg

  Τι είναι πιο σημαντικό; Μια ώρα παραπάνω ύπνος ή να σηκωθεί κανείς νωρίς για να κάνει γυμναστική;

Πώς να «ισορροπήσει» αυτή η ζυγαριά; Λιγάκι χουζούρεμα ακόμη στο κρεβάτι ή 40 λεπτά άσκησης;

Πότε θα πρέπει κανείς να αφήνεται στην αγκαλιά του Μορφέα και πότε να πιέζει τον εαυτό του για να σηκωθεί και να γυμναστεί;

Σύμφωνα με δημοσίευμα που υπογράφει η Gretchen Reynolds στους New York Times και τα δύο κάνουν καλό.

«Η γυμναστική, ο ύπνος και η σωστή διατροφή αποτελούν το τρίγωνο της υγείας και όλα σχετίζονται μεταξύ τους» λέει η Dr. Phyllis Zee, καθηγήτρια νευρολογίας και διευθύντρια του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου στο πανεπιστήμιο Northwestern University στο Σικάγο.

Σύμφωνα με έρευνες που έκανε η ίδια και οι συνεργάτες της, ένας καλός βραδινός ύπνος (τουλάχιστον 7 ωρών) έχει ως αποτέλεσμα να κάνει κανείς μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης άσκηση αργότερα μέσα στην ημέρα. Αντίθετα, λίγες ώρες ύπνου οδηγούν σε μειωμένα κίνητρα για άσκηση. «Η γυμναστική μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και ένας καλός ύπνος να βελτιώσει την απόδοση και τη φυσική κατάσταση».

Με άλλα λόγια, γράφει το δημοσίευμα «ο ιδρώτας και το ροχαλητό… έχουν μια αμφίδρομη σχέση».

«Κοιτάξτε το πρόγραμμά σας και δείτε αν μπορείτε να αλλάξετε κάτι για να προσθέσετε λίγες ώρες άσκησης, χωρίς να επηρεαστεί το πρόγραμμα του ύπνου σας» ανέφερε ακόμη η διευθύντρια του Behavioral Sleep Medicine Program στο ίδιο πανεπιστήμιο, Kelly Glazer Baron.

Για παράδειγμα, μπορείτε να πάτε με το ποδήλατο στη δουλειά σας ή να κάνετε μερικές ασκήσεις στο διάλειμμά σας.

Τώρα σε ό,τι αφορά το πώς θα καταφέρετε να κερδίσετε λίγες ώρες ύπνου, χωρίς να παρατήσετε το γυμναστήριο… «σκεφτείτε απλά ότι μπορείτε να πηγαίνετε για ύπνο 20 με 30 λεπτά νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως τις καθημερινές και να ξυπνάτε 15 λεπτά αργότερα το πρωί. Αυτό θα σας κερδίσει 600 με 800 λεπτά παραπάνω ύπνο το μήνα» είπε η Dr. Zee και κατέληξε: «Όλοι μπορούν να το κάνουν αυτό».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.