Υπέρηχος ανιχνεύει τον κίνδυνο εμφράγματος

3FB28C252EBE1B69FD11EB8FB61908E0.jpg

  Ερευνητές από Πανεπιστήμια της Βόρειας Καρολίνας δημιούργησαν μία νέα συσκευή υπερήχου που ανιχνεύει αποτελεσματικά την ευάλωτη αθηρωματική πλάκα -η οποία συσσωρεύεται στις αρτηρίες μας καθώς μεγαλώνουμε- και έχει υψηλή πιθανότητα να διαρραγεί προκαλώντας ίσως έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Η τεχνολογία υπερήχων που έχουν αυτή τη στιγμή στη διάθεσή τους οι επιστήμονες μπορεί να τους πληροφορήσει αν οι αρτηρίες μας έχουν αθηρωματική πλάκα αλλά δεν μπορεί να τους πει κατά πόσο αυτή είναι «ευάλωτη», δηλαδή είναι πιθανό να σπάσει.

Έτσι, δεν μπορούν να μιλήσουν με ακρίβεια για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας συγκεκριμένος ασθενής. Όπως εξηγούν οι ερευνητές οι δύο διαθέσιμες τεχνικές που φιλοδοξούν να ανιχνεύουν την ύποπτη (εύθραυστη) αθηρωματική πλάκα, δυστυχώς δεν είναι σε θέση να μας δώσουν πολύ ακριβείς πληροφορίες.

Έτσι, τώρα οι ερευνητές έφτιαξαν έναν ενδοαγγειακό υπέρηχο, δύο συχνοτήτων, που μεταδίδει και λαμβάνει ακουστικά σήματα. Η συσκευή λειτούργησε ικανοποιητικά σε συνθήκες εργαστηρίου, αλλά οι ειδικοί λένε ότι προσπαθούν να βελτιώσουν κι άλλο την εν λόγω τεχνολογία προτού αυτή καταστεί διαθέσιμη στο ευρύ κοινό.

Η έρευνα διεξήχθη με χρηματοδότηση του αμερικανικού NIH (National Institute of Health) και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Transactions on Ultrasonics, Ferroelectrics and Frequency Control.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *