Υπερηχογράφημα εγκεφάλου στα βρέφη

 
Το υπερηχογράφημα αποτελεί εξέταση πρώτης γραμμής στην απεικόνιση του νεογνικού και βρεφικού εγκεφάλου.

Είναι η μόνη απεικονιστική μέθοδος που μπορεί να γίνει στις μονάδες εντατικής παρακολούθησης νεογνών και σε εξειδικευμένο ιατρείο υπερήχων, εύκολα, με υψηλή διαγνωστική ακρίβεια, γρήγορα, χωρίς να απαιτείται φαρμακευτική καταστολή του βρέφους.


Στερείται ιοντίζουσας ακτινοβολίας και το κόστος της είναι χαμηλό, γεγονός που επιτρέπει την πραγματοποίηση τακτικών επανελέγχων, κυρίως σε νεογνά και βρέφη υψηλού κινδύνου (π.χ. πρόωρα).

Το υπερηχογράφημα επιτρέπει την ακριβή διάγνωση αιμορραγιών, συγγενών ανωμαλιών, υδροκεφάλου, περικοιλιακής λευκοεγκεφαλομαλάκυνσης, φλεγμονών (μηνιγγίτιδα-κοιλίτιδα, αποστήματα ) και μορφωμάτων (κύστεις ή όγκους).

Η εφαρμογή του δυναμικού και έγχρωμου Doppler (Power και Color Doppler) επιτρέπει τη διερεύνηση της εγκεφαλικής αγγειακής ροής, κυρίως με τη μελέτη της πρόσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας, καθώς και την ανίχνευση αγγειακών δυσπλασιών (πχ αιμαγγειώματα).

Το πλέον κατάλληλο χρονικό διάστημα στο οποίο πραγματοποιείται ο υπέρηχος εγκεφάλου είναι στους έξι πρώτους μήνες ζωής.

Η προσπέλαση γίνεται από την πρόσθια πηγή ενώ τους τρεις πρώτους μήνες ζωής, εκμεταλλευόμαστε την οπίσθια και τις πλάγιες πηγές για πιο λεπτομερή και ολοκληρωμένη απεικόνιση των εγκεφαλικών ημισφαιρίων, του στελέχους και της παρεγκεφαλίδας.

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *