«Υπερβολική η αντίδραση των φαρμακοποιών»

70CC6D6DA03A24C852FFFA2BE8DC78E0.jpg

  Επιμένουν στην απεργία διαρκείας οι φαρμακοποιοί, ζητώντας την απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου που οδηγεί, όπως αναφέρουν, «στην εξόντωση το φαρμακείο και τη φαρμακευτική περίθαλψη, με απώτερο σκοπό τα φάρμακα να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ», και καλούν τον πρωθυπουργό «να επαναφέρει στην τάξη τους υπουργούς του». Την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για κλείσιμο των φαρμακείων ακολουθεί και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, όπως αποφάσισε σήμερα σε έκτακτη γενική συνέλευση, και έτσι από αύριο θα λειτουργούν μόνο τα διημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης, δήλωσε ότι τα φαρμακεία θα συνεχίσουν να είναι κλειστά μέχρι και την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και αμέσως μετά οι φαρμακοποιοί θα εκτιμήσουν τα δεδομένα και θα επανακαθορίσουν τη στάση τους. Επιπλέον προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την ημέρα συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου.

Υπερβολική χαρακτήρισε την αντίδραση των φαρμακοποιών ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, καλώντας τους να την ξανασκεφτούν, ενώ ξεκαθάρισε ότι το θέμα των φαρμακοποιών και της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, βαρύνει αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας. «Το υπουργείο Υγείας, ως γνωστόν, το τελευταίο διάστημα έκανε μια επίπονη και μακρόχρονη διαπραγμάτευση με την τρόικα για την εφαρμογή των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ όσον αφορά στα φαρμακεία, με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει και τις δουλειές των φαρμακοποιών για το μέλλον. Η τρόικα έκανε δεκτές σχεδόν όλες τις παρατηρήσεις του υπουργείου Υγείας και η συμφωνία η οποία έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, εκφράζει την πολιτική μας βούληση» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι φαρμακοποιοί έχουν θέσει και κάποια επιπλέον ζητήματα που αφορούν κλαδικά τους αιτήματα. «Εμείς με πνεύμα καλής συνεννόησης συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση για να δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε και κάτι ακόμα καλύτερο από αυτό που αρχικά πετύχαμε» σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι η κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση της επιβίωσης του κλάδου των φαρμακοποιών, αλλά, όπως επισήμανε, «με γνώμονα πάντα και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών, γιατί η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι μιας μερίδας αυτών». «Η τελική συμφωνία που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, να είστε βέβαιοι ότι θα είναι σταθμισμένη έτσι ώστε να προστατεύει τα συμφέροντα αμφοτέρων» υπογράμμισε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ, σε σημερινή συνεδρίασή του, αποφάσισε ότι προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς αποδέχεται τις δημιουργούμενες εταιρείες φαρμακείων με το μετοχικό πλειοψηφικό ποσοστό να ανήκει μόνο στον αδειούχο φαρμακοποιό χωρίς να είναι μεταβιβάσιμο. Εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του στην ίδρυση και στη λειτουργία φαρμακείων εντός των σούπερ μάρκετ ή άλλων καταστημάτων και στην αλλοίωση των προδιαγραφών ίδρυσης φαρμακείων. Επανέλαβε ότι η διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ πρέπει να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία με σταθερή χονδρική και λιανική τιμή, και έθεσε τη λειτουργία των φαρμακείων το μέγιστο 48 ώρες εβδομαδιαίως.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *