Υπερβολική άσκηση και κακός ύπνος απειλούν την καρδιά

tsqhx5gc-656x410.jpg

Μέτρον άριστον τόσο στην διατροφή όσο και στην άσκηση συστήνει για την καλή λειτουργία της καρδιάς ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τούτουζας ενόψει της παγκόσμιας μέρας καρδιάς, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου.

Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM ο κ. Τούτουζας αναφέρει ότι η βουλιμία του Σαββατοκύριακου, όταν έχει προηγηθεί υγιεινή διατροφή μέσα στην εβδομάδα, μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα, ενώ αντίστοιχα η «βουλιμία» στην άσκηση μειώνει τον μέσο όρο ζωής.

Τη θνητότητα αυξάνει και ο υπερβολικά πολύς ή ο υπερβολικά λίγος ύπνος, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που επικαλείται ο γνωστός καρδιολόγος ενώ, όπως εξηγεί, σε περίπτωση κακής στοματικής υγείας, καραδοκούν η ενδοκαρδίτιδα και το έμφραγμα, που μπορούν να αποβούν μοιραία για τη ζωή.

Όσον αφορά το «φτερούγισμα» ο κ. Τούτουζας τονίζει ότι είναι ανησυχητικό όταν λαμβάνει συστηματικό χαρακτήρα. «Δηλαδή όταν κάποιος αρχίζει και νιώθει την καρδιά του να χτυπάει πολύ δυνατά, πολύ γρήγορα, 120,130, 140 σφίξεις για αρκετή ώρα ή είναι άρρυθμος, όπως συμβαίνει πολλές φορές σε καταστάσεις κολπικής μαρμαρυγής. Κι αυτή την αρρυθμία πρέπει να την διερευνήσει με τον καρδιολόγο του, γιατί αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων», τονίζει.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *