Υιοθετήστε το μεσογειακό τύπο διατροφής

05D3DEDC0A5ADC6D218146D559C6C3C6.jpg

  Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά διάφορων διαιτολογίων; Όταν λέμε δίαιτα, δεν εννοούμε μόνο προγράμματα απώλειας βάρους, η συζήτηση διευρύνεται και σε πιο μεγάλο φάσμα, όσον αφορά στη διατροφή και πιο συγκεκριμένα στο πώς οι διατροφικές επιλογές υποστηρίζουν ή υποσκάπτουν την υγεία μας. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι ένα σημαντικός, αλλά όχι ο μοναδικός στόχος.

Ο στόχος δεν είναι να αποφασίσετε, ποιο είδος δίαιτας είναι σωστό, αλλά να καταλάβετε ποια προσέγγιση ταιριάζει καλύτερα σε εσάς, τον τρόπο ζωής σας, και τις προτιμήσεις σας, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες μακροπρόθεσμης επιτυχίας.

Μπορείτε να είστε υγιείς, απλά υιοθετώντας το μεσογειακό τύπο διατροφής!

Δεν υπάρχει μια και μοναδική μεσογειακή διατροφή. Υπάρχουν πάνω από 12 χώρες, που βρέχονται από τη Μεσόγειο και πολλά διατροφικά πρότυπα, ακόμα και μέσα σε αυτές τις χώρες. Γι΄αυτό και η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται ως εκείνη η δίαιτα, που εμπεριέχει πολλές κουλτούρες.

Αναγνωρίζουμε όμως, ως μεσογειακή διατροφή το πρότυπο που βασίζεται στις διατροφικές συνήθειες των παραθαλάσσιων χωριών της Ελλάδος, της νοτίου Ιταλίας και της Κρήτης.

Τη δεκαετία του ’40 επιδημιολόγοι, παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι στην Κρήτη ζούσαν περισσότερο και ήταν πιο υγιείς από τους βορειοευρωπαίους και βορειοαμερικάνους. Έτσι έδωσαν μεγαλύτερη προσοχή, στο πώς έτρωγαν οι άνθρωποι εκεί και ειδικότερα, σε τι διέφερε το διατολόγιό τους από τις περιοχές που δεν είχαν τόσο καλά ποσοστά υγείας και μακροζωίας.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι οι Κρητικοί έτρωγαν λιγότερο κρέας και πουλερικά από τους υπόλοιπους δυτικούς. Όταν έτρωγαν ζωική πρωτεΐνη, ήταν κυρίως από ψάρι, καθώς οι περισσότεροι ζούσαν από το ψάρεμα. Έτρωγαν επίσης πολύ περισσότερα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και όσπρια και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιούσαν πολύ ελαιόλαδο και κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, και κυρίως κόκκινο κρασί. Αυτό το πρότυπο έγινε γνωστό ως το μεσογειακό πρότυπο διατροφής.

Αμερικάνικη Καρδιολογική Ένωση

Αν συγκρίνουμε, το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, με τις οδηγίες διατροφής που έχουν θεσπιστεί από την Αμερικάνικη Καρδιολογική Ένωση, θα δούμε ορισμένες ενδιαφέρουσες διαφορές. Η πιο σημαντική είναι ότι η μεσογειακή διατροφή είναι πιο πλούσια σε λίπος, απ’ ό,τι προτείνουν οι οδηγίες της ένωσης. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η μεσογειακή διατροφή έχει γίνει δημοφιλής και εναλλακτικός τύπος δίαιτας σε σχέση με εκείνη που προτείνει η Αμερικάνικη Καδιολογική Ένωση.

Τι προσφέρει στην υγεία σας;

Οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν αν οι άνθρωποι που δεν ζουν στην Κρήτη, μπορούν να είναι πιο υγιείς, τρώγοντας σαν να ήταν εκεί και τα νέα ως εδώ είναι πολύ καλά! Υιοθετώντας τη μεσογειακή διατροφή, φαίνεται ότι μειώνεται ο κίνδυνος πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, του καρκίνου, του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον, του διαβήτη τύπου ΙΙ, ακόμη και της κατάθλιψης.

Απώλεια βάρους

Είναι επίσης ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε αυτή την απώλεια. Σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και χαμηλού λίπους, αυτοί που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή χάνουν το ίδιο βάρος και τείνουν να διατηρούν περισσότερο αυτή την απώλεια. Ίσως επειδή βρίσκουν τη δίαιτα ικανοποιητική και εύκολη να την ακολουθήσουν. Ο πιθανότερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ακολουθούν ευχάριστα τη μεσογειακή διατροφή είναι ότι δεν μοιάζει με δίαιτα.

Τρόπος ζωής

Αντί να επικεντρώνεται σε θερμίδες, λίπη και υδατάνθρακες, η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στη γεύση και τη φρεσκότητα, την κοινωνική και αισθητική πλευρά του μαγειρέματος, καθώς και του τρόπου να τρως. Η καλή διατροφή και το υγιές σώμα έπονται, φυσικά. Για να λειτουργήσει όμως, πρέπει να το δείτε όλο το σύνολο.

Αν δεν έχετε χρόνο να ψωνίσετε φρέσκα συστατικά, τις ικανότητες ή την επιθυμία να μεγειρέψετε φρέσκα γεύματα ή να τρώτε σε χαλαρό κλίμα και να κάνετε παρέα με ανθρώπους, ίσως αυτή η προσέγγιση να μην σας ταιριάζει. Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε και να κρίνετε εκ του αποτελέσματος.

Οι βασικές αρχές είναι απλές:

Σχεδιάστε τα γεύματά σας με βάση τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια.

Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους. Το βούτυρο χρησιμοποιήστε το σπάνια ή αντικαταστήστε το με φυτική μαργαρίνη.

Αν τρώτε ζωικά προϊόντα, καταναλώστέ τα σε μέτριες ποσότητες. Επιλέξτε πιο συχνά ψάρι, λιγότερο συχνά αυγά και γαλακτοκομικά και κρέας ακόμη πιο σπάνια.

Μειώστε την κατανάλωση των συσκευασμένων τροφίμων και των γλυκών και τέλος, ευχαριστηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο την τροφή σας, τον χρόνο που την παρασκευάζετε και την καταναλώνετε.

Τελικά, θα μπορούσατε να γίνετε και στη διατροφή σας, μεσογειακός τύπος;

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *