«Υγειονομική "βόμβα’" οι τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία»

0B6E5CCD1F33DF216540742551AF8DAD.jpg

  Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) «κατεδαφίζονται στον βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων», τόνισε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Συνολικά, με βάση τους υπάρχοντες Οργανισμούς των Νοσοκομείων, λείπουν σήμερα περισσότεροι από 6.000 γιατροί, «πρόβλημα που αποτελεί υγειονομική βόμβα», υπογράμμισε ο κ. Βαρνάβας, προσθέτοντας ότι από την άλλη πλευρά παρατηρείται τεράστιο κύμα φυγής των νέων γιατρών στο εξωτερικό. «Η εθνική αυτή αιμορραγία σε νέο επιστημονικό δυναμικό συντελείται την ώρα που τα κενά ιατρικής στελέχωσης είναι εκρηκτικά και στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία», είπε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που παρουσίασε υπολογίζονται πάνω από 7.000 οι νέοι γιατροί που ξενιτεύτηκαν, τα τρία τελευταία χρόνια.

Παρουσιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο νοσοκομείο Βέροιας, λόγω υποστελέχωσης, κλείνουν τα προγράμματα εφημεριών της Χειρουργικής, της Γυναικολογικής και της Ορθοπεδικής Κλινικής, στο νοσοκομείο Κατερίνης η Ορθοπεδική Κλινική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών, στο νοσοκομείο Μαγνησίας έκλεισαν η Γαστρεντερολογική και Οφθαλμολογική Κλινική και το Ογκολογικό και Αιματολογικό Τμήμα έμειναν με έναν γιατρό, στη Λάρισα κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική, ενώ η Αγγειοχειρουργική κλινική δεν μπορεί να καλύψει όλο το πρόγραμμα εφημεριών της, στη Χαλκίδα η Ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου έμεινε με δύο γιατρούς, στους οποίους η διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας έδωσε εντολή να εφημερεύουν από 15 μέρες ο καθένας.

Εκρηκτικά κενά, σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, υπάρχουν και στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ρόδου, Κιλκίς, Ρεθύμνου Αγίου Νικολάου, Λήμνου, Νάξου, Σάμου, Μυτιλήνης, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Καρύστου, Κυθήρων, Χίου, Σύρου, Λέρου, Χανίων, Σερρών, Φλώρινας, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καστοριάς, Χαλκιδικής, Πτολεμαΐδας, Έδεσσας, Δράμας, Θήβας, Πάτμου, Τήνου, Τζια, Πάρου, Κω, Σκοπέλου και Ικαρίας.

Ο κ. Βαρνάβας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας ότι «ο φυσικός πολιτικός χώρος του κ. Γεωργιάδη είναι η Χρυσή Αυγή, οι πρακτικές του είναι όμοιες με εκείνες του Κασιδιάρη και καθοδηγητής του είναι ο Κώστας Πλεύρης».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, Αντώνης Γεωργόπουλος, ο οποίος έδωσε μια εντελώς διαφορετική εικόνα σχετικά με τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο νοσοκομείο του νησιού, κατά τη διάρκεια ελέγχου από επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

«Την αστυνομία την κάλεσε ο υπουργός Υγείας», είπε ο κ. Γεωργόπουλος, σημειώνοντας ότι οι ίδιοι οι επιθεωρητές ζητούσαν να μην έρθει αστυνομία στο νοσοκομείο, ενώ η επιθεωρήτρια του ΣΕΥΥΠ ξέσπασε σε κλάματα όταν ο υπουργός Υγείας της είπε στο τηλέφωνο να συνεχίσει τον έλεγχο για να μην διατάξει την απόλυσή της.

Ο κ. Γεωργόπουλος κατήγγειλε ότι οι δύο επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ αρνήθηκαν να καταγράψουν τα προβλήματα του νοσοκομείου, ακόμη και το γεγονός ότι «στο νοσοκομείο οι φυσιολογικοί τοκετοί πραγματοποιούνται μέσα στον θάλαμο νοσηλείας της μαιευτικής κλινικής», όπως είπε.

«Τα πορίσματα του ΣΕΥΥΠ είναι διάτρητα», είπε ο κ. Βαρνάβας, καθώς «εκδίδονται κατ’ εντολή της πολιτικής ηγεσίας, ενώ οι έλεγχοι τους οποίους διενεργεί το Σώμα δεν είναι αξιόπιστοι, αφού οι επιθεωρητές εκτελούν μόνο διατεταγμένη υπηρεσία».

Εξάλλου, ο κ. Βαρνάβας, απέστειλε σήμερα ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας για τις απλήρωτες εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών, ζητώντας από τον κ. Γεωργιάδη «να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις και να προβεί σε νομική ρύθμιση του καυτού προβλήματος της αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών», προειδοποιώντας ότι «οι γιατροί της χώρας δεν θα συνεχίσουν να εφημερεύουν απλήρωτοι».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *