Τζάκια και σόμπες προκαλούν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

tzakia708Ενα ιδιαίτερα ανησυχητικό συμπέρασμα προέκυψε από έρευνα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε σχέση με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Πλέον οι σόμπες και τζάκια στα σπίτια, είναι μια από τις βασικές αιτίες της ΧΑΠ, αφού η χρήση τους έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία προειδοποιεί ότι η ΧΑΠ σκοτώνει κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ εκτιμάται ότι ευθύνεται για συνολικά 29 εκατομμύρια χρόνια ζωής με αναπηρία. Με αυτά τα δεδομένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τη ΧΑΠ στην 5άδα με τις πιο επικίνδυνες ασθένειες της επόμενης χιλιετίας.

Πρώτη αιτία της νόσου παραμένει το κάπνισμα. Στην Ελλάδα, περίπου 600.000 καπνιστές, πάσχουν από τη νόσο ενώ το ανησυχητικό, είναι ότι τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς, δεν το γνωρίζουν. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 7% των Ελλήνων με ΧΑΠ θα νοσηλευτεί σίγουρα λόγω παρόξυνσης και θα πεθάνει σε 3 μήνες.

Σύμφωνα με την Ομάδα ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η νόσος αποφράζει τους αεραγωγούς και σταδιακά καταστρέφει τους ιστούς των πνευμόνων. Ωστόσο, μόνο μετά την καταστροφή έως και 60% των πνευμόνων παρουσιάζονται συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή στο γιατρό.

Αν ο βήχας, η απόχρεμψη και το εύκολο λαχάνιασμα αγνοηθούν, η ΧΑΠ εξελίσσεται ραγδαία και ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει απλές καθημερινές δουλειές, να κοιμηθεί, και να έχει σεξουαλική ζωή. Τελικά, φτάνει να χρειάζεται υποστήριξη με οξυγόνο καθ’ όλο το 24ωρο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *