Λόγο για ένα νέο κύμα πανδημίας -που όπως είπε χαριτολογώντας «δεν ξέρουμε ακόμα, είναι κύμα ή κυματάκι»- έκανε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης στην εκδήλωση-συνέντευξη της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Ο ίδιος μίλησε για μικρή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στο δεύτερο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον. Με βάση τα πρώτα στοιχεία -όπως είπε- φαίνεται ότι αυτό το δεύτερο στέλεχος της παραλλαγής «Ο» είναι πιο μεταδοτικό από το πρώτο στέλεχος, αλλά μοιάζει όσον αφορά την νοσηρότητα με το πρώτο στέλεχος της «Ο», καθώς παραμένουν σταθερές οι νοσηλείες. «Εξακολουθούμε να γνωρίζουμε ότι η "Ο" δεν οδηγεί κατά κανόνα σε σοβαρές νοσηλείες και εκτιμούμε ότι θα δούμε επιπέδωση (Plato) της καμπύλης τις επόμενες μέρες» και γι' αυτό το κύμα, όπως είπε.
Ο κ. Ζαούτης είπε επίσης ότι έχουμε μπει σε μία νέα φάση, καθώς αλλάζει ο τρόπος που θα παρακολουθούμε την πανδημία στο εξής. «Θα φύγουμε από τον αριθμό των κρουσμάτων ο οποίος ελάχιστη σημασία θα έχει και θα εστιάσουμε την προσοχή μας και την επιτήρηση στους σκληρούς δείκτες, όπως είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία σε ΜΕΘ αλλά και οι θάνατοι», επισήμανε και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουμε και στην Ελλάδα τις οδηγίες του ECDC ώστε σταδιακά να γίνονται τεστ μόνο σε συμπτωματικούς.
Από την πλευρά της, η Παγώνα Λάγιου, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, είπε ότι αυτό που γνωρίζουμε πλέον οι επιστήμονες είναι ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις με την πανδημία», αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία της, τονίζοντας παράλληλα πως δεν χρειάζεται χαλάρωση παρότι «δεν περιμένουμε εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων».
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, τόνισε ότι η «Ο» έχει μικρότερη επίπτωση όσον αφορά την νόσηση αλλά προκαλεί νόσο, σοβαρές νοσηλείες αλλά και θανάτους, επισημαίνοντας ότι είναι λάθος να πιστέψουμε ότι Όμικρον είναι μια παραλλαγή που δεν θέλει την προσοχή μας.
Ο Δημήτριος Παρασκευής, αν. καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, τόνισε ότι όσοι ασθενείς καταλήγουν σήμερα στις ΜΕΘ είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, ενώ παράλληλα η κ. Λάγιου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και την πιθανότητα να έχουμε νέες παραλλαγές του ιού στο μέλλον.
Όλοι οι ειδικοί συμφώνησαν ότι μέτρα όπως αυτό της μάσκας, του περιορισμού των μετακινήσεων αλλά και τα τεστ σε συνδυασμό με το εμβόλιο, βοήθησαν να περιοριστεί η πανδημία. Οι μάσκες «δουλεύουν» τόνισαν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «το να πετύχουμε μηδέν κρούσματα είναι πολύ δύσκολο γι' αυτό σταδιακά θα πρέπει να εκπαιδευτούμε και να πάρουμε αποφάσεις για τον εαυτό μας για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε, ιδίως όσοι ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες».
Αναφορικά με τις μάσκες στα παιδιά και στα σχολεία, η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, είπε ότι «η τάση είναι να ελευθερώσουμε τα παιδιά από τις μάσκες, αυτό βέβαια είναι σε άμεση συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα». Όσο οι δείκτες δεν βελτιώνονται και ειδικά οι σκληροί δείκτες, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο είπε και προέβλεψε ότι «το Σεπτέμβριο ίσως να μην έχουμε μάσκες στα παιδιά αλλά μέχρι τότε θα χρειαστεί να τις φορούν ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας».
Οι μάσκες παρόλα αυτά θα μείνουν στη ζωή μας, όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, «ειδικά για τους πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου αλλά και σε χώρους αυξημένου κινδύνου, όπως παραδείγματος χάρη τα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς». Αυτό είναι μία διεθνής τάση όπως τόνισε, η οποία φαίνεται ότι θα επικρατήσει στο άμεσο μέλλον.
Όσον αφορά τις νοσηλείες παιδιών, η κ. Τσολιά είπε ότι δεν είδαμε σοβαρά περιστατικά με «Ο» στα παιδιά αλλά και ότι δεν ξέρουμε αν το πολυσυστημικό σύνδρομο το οποίο εμφάνισαν 120 παιδιά στη χώρα μας είναι το ίδιο συχνό με την παραλλαγή «Ο» όσο ήταν με την Δέλτα. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο εμβολιασμός φαίνεται πως προστατεύει σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο αυτό» κατέληξε.
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, είπε ότι η «Ο» δίνει κυρίως συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό, «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν προκαλεί και πνευμονίες». Μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί ασθενείς με διηθήματα στους πνεύμονες όπως φάνηκε από τις αξονικές τομογραφίες τους.
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε η Αντωνία Κουτσούκου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται πλέον μόνο ηλικιωμένοι λόγω της «Ο». «Έχουμε και ανθρώπους 40 με 60 ετών» τόνισε χαρακτηριστικά και οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι.
Από την πλευρά της η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, μίλησε για δύο νέες κατηγορίες ασθενών που συνήθως νοσηλεύονται πλέον στις ΜΕΘ covid. Όσοι μολύνονται από τον ιό ενώ νοσηλεύονται στο νοσοκομείο για κάποιο άλλο λόγο, αλλά και πολλοί που φτάνουν με έμφραγμα το οποίο συνδέεται με τον covid. «Οι ασθενείς στις μέρες μας μειώνονται πολύ αργά στις ΜΕΘ καθώς παραμένουν για νοσηλεία περισσότερο χρόνο» τόνισε η κ. Κοτανίδου.
Ο Πέτρος Δρακάκης, καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας, μιλώντας για τις έγκυες ασθενείς με covid, είπε ότι οι ανεμβολίαστες έχουν πάνω από 10 φορές πιθανότητα να νοσήσουν βαριά και να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Μάλιστα ανέφερε στοιχεία από το Αττικό νοσοκομείο, τα οποία λένε ότι από τις 113 εισαγωγές εγκύων οι 107 ήταν ανεμβολίαστες από τις οποίες οι 11 μπήκαν στην ΜΕΘ και μία απεβίωσε.
Με δραματικό τόνο ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για τις εγκύους, τονίζοντας ότι «εικόνες εγκύων στις ΜΕΘ δεν περιγράφονται με λόγια, είναι ό,τι πιο τραγικό μπορεί να φανταστεί κάποιος».
Η κ. Τσολιά αναφέρθηκε επίσης σε μία παρατήρηση που έχει γίνει διεθνώς και αφορά τα βρέφη που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν κάποια ήπια αναπτυξιακά προβλήματα. Αυτό όπως είπε μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι ενώ κυοφορούνταν ή ως βρέφη βίωσαν το στρες των μητέρων τους αλλά και μετά του περιβάλλοντος που γεννήθηκαν. Ωστόσο, η ίδια έσπευσε να πει ότι όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να βελτιωθούν στα παιδιά αργότερα.
Όσον αφορά τα εμβόλια δεν τίθεται ζήτημα για την αποτελεσματικότητα τους, είπε ο κ. Παρασκευής, καθώς ακόμα και για την «Ο» φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα μετά την 3η αναμνηστική δόση είναι 60% για την αποφυγή του ιού και 85% για βαριά νόσηση, θάνατο ή διασωλήνωση. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμη η τρίτη δόση, ενώ είπαν ότι τα δεδομένα για την τέταρτη δόση «είναι εν εξελίξει και οι αρμόδιες επιτροπές παρακολουθούν τα στοιχεία και σύντομα θα πάρουν τις ανάλογες αποφάσεις». Όπως είπε κ. Τσολιά, ίσως μέχρι το φθινόπωρο να υπάρξει ένα νέο εμβόλιο που θα περιλαμβάνει και την παραλλαγή «Ο». «Μιλάμε για ένα εμβόλιο που θα γίνεται μία φορά το χρόνο» τόνισε, ενώ ο Σωτήρης Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι η τέταρτη δόση έχει τη σημασία της μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και προέβλεψε ότι η αναμνηστική αυτή 4η δόση και γενικότερα οι αναμνηστικές δόσεις θα έχουν νόημα στο μέλλον κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες και όχι για τον υγιή πληθυσμό.
Η Αναστασία Αντωνιάδου, καθηγήτρια Παθολογίας, μιλώντας για τις νεότερες θεραπείες είπε ότι η παραλλαγή «Ο» έθεσε εκτός μάχης τα μονοκλωνικά αντισώματα καθώς μόνο ένα παραμένει δραστικό και αυτό δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Όμως, μίλησε για ένα νέο μονοκλωνικό αντίσωμα που θα υπάρχει τον επόμενο μήνα στη χώρα μας και θα χορηγείται προληπτικά σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Τέλος, αναφέρθηκε στα δύο χάπια τα οποία χορηγούνται σήμερα στις πρώτες κρίσιμες πέντε ημέρες της λοίμωξης σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τονίζοντας πως το ένα υπάρχει ήδη στην Ελλάδα και χορηγείται και ότι αναμένεται αυτή την εβδομάδα και το δεύτερο.
Για την κατάργηση των πιστοποιητικών, οι επιστήμονες τόνισαν πως παρακολουθούν την πανδημία και ανάλογα με την πορεία της θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις για κατάργηση των πιστοποιητικών.