Θάνος Ξυδόπουλος
Τα τελευταία χρόνια, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή από τους διαιτολόγους στο πόσες φορές τρώτε και πότε, αν ο σκοπός σας είναι να χάσετε βάρος.
Το σνακ μεταξύ των γευμάτων θεωρούνταν ως τρόπος για να αποτραπεί η πείνα, καθώς μερικές παλιότερες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση περισσότερων γευμάτων την ημέρα συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος.
Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι το τσιμπολόγημα αυξάνει το μεταβολισμό σας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Υπάρχουν στοιχεία από μια μελέτη ότι το τσιμπολόγημα προκαλεί μια λιγότερο έντονη άνοδο της ινσουλίνης σε σύγκριση με ένα κανονικό γεύμα. Αυτό δείχνει καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, το οποίο μπορεί να συνδέεται έμμεσα με καλύτερη διαχείριση του βάρους με την αποθήκευση λιγότερου λίπους.
Μεταγενέστερες μελέτες που εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης μεταξύ δύο και τεσσάρων γευμάτων την ημέρα δεν κατάφεραν να δείξουν ότι το τσιμπολόγημα ή η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων είχαν κάποιο πλεονέκτημα στην απώλεια βάρους.
Ο τρόπος που τρώμε έχει αλλάξει εδώ και πολλές δεκαετίες, με τους περισσότερους από εμάς να τσιμπολογάμε ή να ακολουθούμε άλλα πρότυπα διατροφής, όπως η διαλείπουσα νηστεία, η οποία υποστηρίζει τη μείωση του αριθμού των γευμάτων, δηλαδή να αφήνουμε περισσότερο χρόνο μεταξύ των γευμάτων. Πιστεύεται ότι τέτοια πρότυπα διατροφής θα βοηθήσουν το σώμα να χάσει καλύτερα βάρος.
Οι διαλειμματικές δίαιτες βασίζονται στην ιδέα ότι η μείωση της συχνότητας των γευμάτων θα διασφαλίσει ότι το σώμα σας περνά περισσότερο χρόνο σε κατάσταση νηστείας. Πιστεύεται ότι αυτό βελτιώνει την ικανότητά σας να διαχειρίζεστε το λίπος και τους υδατάνθρακες των γευμάτων. Αυτές οι δίαιτες μπορούν να δώσουν καλύτερο έλεγχο στην αποθήκευση και καύση αποθεμάτων λίπους και να βελτιώσουν το μεταβολισμό σας.
Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να παραλείψουν σκόπιμα γεύματα, όπως το πρωινό. Ενώ η παράλειψη γευμάτων μπορεί να επηρεάσει ή όχι το πόσο τρώμε, μπορεί να έχει μεταβολικά οφέλη λόγω της νηστείας χωρίς να επηρεάζει αρνητικά την όρεξη.
Εκτός από τη συχνότητα του φαγητού, ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το βάρος είναι η ώρα της ημέρας που τρώτε. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το να τρώτε αργά το βράδυ σχετίζεται με το να τρώτε συνολικά περισσότερο, κάτι που μπορεί να εμποδίσει την απώλεια βάρους.
Πηγή: The Conversation