Έξι τροφές που κάνουν το σώμα να μυρίζει άσχημα

Η μυρωδιά του σώματος καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως τα γονίδια, η γενικότερη κατάσταση της υγείας αλλά και οι συνήθειες ατομικής υγιεινής.

Το γνωρίζατε όμως ότι ρόλο παίζει και η διατροφή;

Ορισμένα συστατικά που λαμβάνουμε από τις τροφές ή οι ουσίες που παράγονται κατά τη διάσπαση των τροφών στο γαστρεντερικό μπορεί να κάνουν το σώμα να αποπνέει δυσάρεστες μυρωδιές.

Παρακάτω θα δείτε έξι τροφές που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την κακοσμία του σώματος.

1. Κόκκινο κρέας

Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Chemical Senses, το σώμα των αντρών που αποφεύγουν το κρέας και προτιμούν τη χορτοφαγική διατροφή απελευθερώνει πιο ευχάριστες μυρωδιές. Ο λόγος είναι ότι το κόκκινο κρέας είναι δύσπεπτο κι έτσι όταν διασπάται στον οργανισμό αφήνει πίσω διάφορα υπολείμματα, τα οποία στη συνέχεια απελευθερώνονται με τον ιδρώτα.

2. Ψάρι

Το ψάρι είναι εξαιρετικά υγιεινό και θρεπτικό, κυρίως λόγω των Ω-3 λιπαρών που παρέχει, ωστόσο σε ορισμένους ανθρώπους προκαλεί κακοσμία του σώματος επειδή ο οργανισμός τους αδυνατεί να διασπάσει την τριμεθυλαμίνη, μια ουσία που παράγεται όταν μεταβολίζεται το ψάρι.

3. Σταυρανθή λαχανικά

Στα σταυρανθή λαχανικά ανήκουν μεταξύ άλλων το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Τα λαχανικά της κατηγορίας αυτής περιέχουν θείο, μια χημική ουσία με άσχημη μυρωδιά. Όταν τα σταυρανθή λαχανικά μεταβολίζονται στον οργανισμό, το θείο απελευθερώνεται μέσω της αναπνοής ή του ιδρώτα, προκαλώντας κακοσμία.

4. Σπαράγγια

Τα σπαράγγια φημίζονται για την άσχημη μυρωδιά που προσδίδουν στα ούρα, αντίστοιχη επίδραση έχουν όμως και στο δέρμα. Η κακοσμία οφείλεται στη διάσπαση μιας ουσίας του λαχανικού που ονομάζεται μερκαπτάνη, η οποία περιέχει θείο.

5. Κάρι και κύμινο

Τα δύο μπαχαρικά με την έντονη γεύση επηρεάζουν τη φυσική μυρωδιά του σώματος, καθώς παραμένουν στους πόρους του δέρματος για αρκετές ημέρες.

6. Σκόρδο

Η άσχημη μυρωδιά που προσδίδει το σκόρδο τόσο στην αναπνοή όσο και στον ιδρώτα οφείλεται στην αλλισίνη, το ενεργό συστατικό του σκόρδου, το οποίο απελευθερώνεται όταν το κόβουμε ή το τρίβουμε. Μετά την κατανάλωσή του σκόρδου, η αλλισίνη διασπάται ταχύτατα στον οργανισμό, απελευθερώνοντας δύσοσμες ουσίες που περνούν στον ιδρώτα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *