Μια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή.
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δίαιτα που να προτείνεται για τα άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς όπως ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός. Ωστόσο, ορισμένες τροφές μπορεί να εμποδίσουν τον μικρό αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού να παράγει τις απαραίτητες ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, τη θερμοκρασία του σώματος, τους παλμούς της καρδιάς και όχι μόνο.
Παρακάτω ορισμένες τροφές που επιβαρύνουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και καλό είναι να αποφεύγετε ή να καταναλώνετε με μέτρο.
Προϊόντα με γλουτένη: Τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, την αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη δυσανεξία στη γλουτένη, εμφανίζουν συχνότερα διαταραχές του θυρεοειδούς. Έτσι, η αποχή από την κατανάλωση της πρωτεΐνης που βρίσκεται στα προϊόντα από σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη μπορεί να προστατεύσει τον θυρεοειδή.
Σταυρανθή λαχανικά: Το μπρόκολο, το κέιλ, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι είναι μερικά από τα πιο υγιεινά λαχανικά και φημίζονται για την περιεκτικότητά τους σε πολύτιμες αντικαρκινικές ουσίες. Ωστόσο, περιέχουν επίσης γλυκοζινολικές ενώσεις, οι οποίες σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να εμποδίσουν την παραγωγή ορμονών από τον θυρεοειδή.
Σόγια: Σε άτομα που δεν λαμβάνουν από τη διατροφή τους αρκετό ιώδιο η σόγια και τα προϊόντα της (όπως το τόφου) σε μεγάλες ποσότητες ενδέχεται να διαταράξουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Εντόσθια: Το συκώτι, η καρδιά, τα νεφρά και τα λοιπά όργανα των ζώων είναι πλούσια σε λιποϊκό οξύ, το οποίο σε μεγάλες ποσότητες εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς και επίσης επηρεάζει τη δράση των φαρμάκων για τον θυρεοειδή.