Οι 4 ομάδες τροφών που ευθύνονται για τη δυσάρεστη αναπνοή

Η κακοσμία του στόματος, κατάσταση γνωστή στον ιατρικό κόσμο ως χαλίτωση, είναι αναμφίβολα ένα πρόβλημα που προκαλεί αμηχανία και ντροπή σε όποιον το αντιμετωπίζει.

Πέρα από οδοντικά προβλήματα ή και συνήθειες όπως η μικρή κατανάλωση νερού και η επακόλουθη ξηροστομία ή η κακή στοματική υγιεινή, με παράλειψη του βουρτσίσματος και της χρήσης οδοντικού νήματος, είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες της δυσάρεστης αναπνοή.

Σημαντικός είναι βέβαια και ο ρόλος της διατροφής, αφού ορισμένες τροφές είναι δυνατό να αποτρέψουν την κακοσμία του στόματος, ενώ άλλες να την προκαλέσουν ή και να την επιδεινώσουν.

Παρακάτω θα δείτε τροφές που ευθύνονται συχνά για τη δυσάρεστη μυρωδιά που απελευθερώνεται από τη στοματική κοιλότητα. Για να αποφύγετε ή να περιορίσετε την κακοσμία, φροντίστε να ξεπλένετε καλά το στόμα με νερό μετά την κατανάλωση αυτών των προϊόντων και να διατηρείτε γενικότερα μια καλή στοματική υγιεινή.

Κρεμμύδι & σκόρδο: Πέρα από τη δυνατή μυρωδιά που απελευθερώνουν τα ίδια όταν τα κόβουμε, το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι γνωστό ότι προσδίδουν μια έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά στην αναπνοή. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν δύσοσμες θειούχες ενώσεις.

Γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι: Οι ζωικές πρωτεΐνες που βρίσκονται σε αυτές τις τροφές αποτελούν τροφή για τα βακτήρια του στόματος. Κατά τη διαδικασία διάσπασής τους απελευθερώνονται θειούχες ενώσεις που, όπως και στην περίπτωση του κρεμμυδιού και του σκόρδου, προκαλούν κακοσμία του στόματος.

Γλυκά: Η μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένης ζάχαρης που βρίσκεται στα διάφορα γλυκά τρέφει τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας, με αποτέλεσμα αυτά να παράγουν δύσοσμες ουσίες.

Καφές & χυμοί: Μπορεί να προκαλέσουν ή να εντείνουν τη χαλίτωση λόγω του όξινου pH τους, το οποίο διευκολύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων του στόματος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *