Υπάρχει εποχιακή τριχόπτωση και πλήττει τους άντρες;

Οι άντρες φαίνεται πως πρέπει να συμβιβαστούν με άλλο ένα υποπροϊόν του αρρενωπότητας.

Μια έρευνα μας λέει λοιπόν πως υπάρχει ένα φαινόμενο που αποκαλείται «εποχιακή τριχόπτωση». Όποιος πέρασε ένα στρεσογόνο καλοκαίρι και φθινόπωρο μπορεί να παρατηρήσει πως οι τρίχες της κεφαλής του έχουν γίνει σημαντικά λιγότερες και δεν είναι καθόλου ιδέα του.

Επιστήμονες του John Hopkins αλλά και του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον μελέτησαν λοιπόν τις αναζητήσεις στο Google αναφορικά με την «απώλεια μαλλιών» σε 8 χώρες και βρήκαν εντυπωσιασμένοι πως οι αναζητήσεις σε όλες τις περιοχές αυξάνονταν εκθετικά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, πριν καταλαγιάσουν και πάλι τον χειμώνα και την άνοιξη.

Ο αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins, Shawn Kwatra, και υπεύθυνος της έρευνας είπε στο «Health»: «Η ήπια αύξηση στην απώλεια μαλλιών το καλοκαίρι και το φθινόπωρο είναι φυσιολογική. Αυτό είναι υποθετικό, αλλά από μια εξελικτική σκοπιά ένας από τους ρόλους των μαλλιών είναι να παρέχουν θερμότητα. Αυτό είναι λιγότερο απαραίτητο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών».

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν στα χέρια τους απτούς λόγους που να υποδεικνύουν γιατί συμβαίνει αυτό, οι μελετητές μάς παραπέμπουν στο βασίλειο των ζώων, όπου παρατηρούνται αντίστοιχα ευρήματα: τα ζώα αποκτούν παχύτερα τριχώματα στους κρύους μήνες και ρίχνουν τις τρίχες τους κατά τους θερμότερους. Μπορεί να είναι κάτι εξελικτικό, καταλήγει η έρευνα, η οποία πιστοποίησε απλώς την αύξηση της τριχόπτωσης.

Αν πιστέψουμε πάντως την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολόγων, είναι απολύτως φυσιολογικό να χάνουμε 50-100 τρίχες τη μέρα…

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *