«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία»

F045BBD1EF8C3F7F99D57723B1B53F85.jpg

  «Τριτοκοσμικές» καθίστανται οι συνθήκες νοσηλείας και εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία υποχρηματοδοτούνται, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να υποστηρίξουν βασικές λειτουργίες και να αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε υλικά, τρόφιμα, φάρμακα, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία εξήγγειλε σειρά κινητοποιήσεων, ξεκινώντας από αύριο.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, τα νοσοκομεία, «αποδεκατίστηκαν» από προσωπικό αφού αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση πάνω από 15.000 και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας. Και ενώ συμβαίνουν αυτά, όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, αιφνιδιαστικά ο υπουργός Υγείας προχώρησε στην κατάργηση του κλάδου των οδηγών, φυλάκων-νυχτοφυλάκων των νοσοκομείων. Οι οδηγοί, μέσω κλειστής διαθεσιμότητας ενός μήνα με το 75% των αποδοχών τους, μεταφέρονται στο ΕΚΑΒ και, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «ο υπουργός προσπαθεί να κλείσει την τρύπα των ελλείψεων προσωπικού του ΕΚΑΒ και ανοίγει μια μεγαλύτερη στα νοσοκομεία».

«Αυτό ανοίγει το δρόμο για μαζικές απολύσεις υγειονομικών και δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι επίκειται άμεση εκχώρηση των ανωτέρω λειτουργιών σε ιδιωτικές εταιρείες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών καθώς και για το κόστος τους που θα μετακυλισθεί στους ασθενείς» αναφέρει το σωματείο εργαζομένων και η πενταμελής επιτροπή της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στον «Ευαγγελισμό». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, για τη μεταφορά μιας φιάλης αίματος σε άλλα νοσοκομεία το κόστος είναι 20 ευρώ ανά φιάλη. «Όταν η ημερήσια ανάγκη της αιμοδοσίας του Ευαγγελισμού μπορεί να φτάνει και τις 100 φιάλες, μπορούμε να φανταστούμε τι θα σημάνει για τα κέρδη της εταιρείας όταν εκτός από τις φιάλες αίματος μεταφέρει και άλλα βιολογικά υλικά από και προς τον Ευαγγελισμό».

Επίσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων, το οποίο προγραμματίζει κινητοποιήσεις, σε διαθεσιμότητα τίθενται για δεύτερη φορά σε έξι μήνες 250 γιατροί των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ, εκ των οποίων οι 57 του Ευαγγελισμού.

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε και το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η απεργία διαρκείας των οδηγών, φυλάκων-νυχτοφυλάκων με 24ωρες επαναλαμβανόμενες. Ειδικότερα: Αύριο θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας 8.00 πμ– 11.00 πμ στα νοσοκομεία, την Τετάρτη 9 Απριλίου, οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία των ΑΔΕΔΥ–ΓΣΕΕ, με προσυγκέντρωση στις 10.00 πμ έξω από το υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή 11 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί πεντάωρη στάση εργασίας στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με συγκεντρώσεις για το λεκανοπέδιο έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12.00 το μεσημέρι και για την περιφέρεια έξω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου από τις 28 Απριλίου ξεκινά 15ήμερο δράσεων για την Υγεία που θα κορυφωθεί με νέα 24ωρη πανυγειονομική απεργία σε συνδιοργάνωση με τις άλλες Ομοσπονδίες της Υγείας.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, κάνει λόγο για «παταγώδη αποτυχία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας» και προσπάθειες συγκάλυψης, καθώς, όπως αναφέρει, τις τελευταίες ημέρες «εκπονείται σχέδιο μετακίνησης γιατρών από τα Κέντρα Υγείας της χώρας στις μονάδες του ΠΕΔΥ, ώστε εν όψει εκλογών να δοθεί η αίσθηση ότι τα προβλήματα επιλύονται». Οι μετακινήσεις, σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, γίνονται με προφορικές εντολές και πιέσεις των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών και καλεί του γιατρούς των Κέντρων Υγείας να αρνούνται να μετακινηθούν, ενώ η Ομοσπονδία ετοιμάζει και εξώδικο προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *