Τρίτη ηλικία και άσκηση

 
Ένα βασικό στοιχείο για την πρόληψη του γήρατος, καθώς και για την αποκατάσταση του σώματος των πασχόντων από διάφορες γεροντικές παθήσεις, είναι η συστηματική σωματική άσκηση και κατά την προγεροντική και γεροντική ηλικία.


Κατά γενικό όμως κανόνα η γυμναστική άσκηση θα πρέπει να εφαρμόζεται με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να μην προκαλεί κόπωση του οργανισμού και γενικά διάφορα ανεπιθύμητα φαινόμενα και επιπλέον λαμβάνοντας την κατάσταση της υγείας του ηλικιωμένου το χρονικό διάστημα που αποφασίζει να αρχίσει μια τέτοια δραστηριότητα.

Για την εφαρμογή της γυμναστικής άσκησης θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Να προσαρμόζεται προς την γενική σωματική κατάσταση και προς τις υπάρχουσες σωματικές και πνευματικές δυνατότητες του ατόμου.

– Να αποβλέπουν στη βελτίωση των διαφόρων λειτουργιών του οργανισμού και κυρίως της λειτουργίας της κυκλοφορίας και της αναπνοής.

Τα οφέλη της άσκησης υπερκαλύπτουν τους πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν από αυτή, ανεξάρτητα από την παρουσία άλλων παραγόντων κινδύνου.

Τα έμμεσα οφέλη περιλαμβάνουν ευκαιρίες κοινωνικής συναναστροφής, αίσθημα ευημερίας και υγείας και ενδεχομένως βελτιωμένη ποιότητα ύπνου.

Τα άμεσα οφέλη περιλαμβάνουν:

– Βελτίωση σωματικών και ψυχολογικών παραγόντων.

– Βελτίωση της λειτουργικότητας.

– Πρόληψη και θεραπεία νόσου.

– Πρόληψη των πτώσεων και των τραυματισμών από πτώσεις.

– Μείωση της θνησιμότητας.

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *