Τριήμερο δωρεάν οδοντιατρικών εξετάσεων στη ΔΕΘ

82CC43EF41C42EE7134E0E3458B3BF35.jpg

  Δωρεάν οδοντιατρική εξέταση προσφέρουν εθελοντές οδοντίατροι από σήμερα μέχρι και το Σάββατο (14 Σεπτεμβρίου) μπροστά στο περίπτερο 1 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (16.00-22.00) με αφορμή τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας.

Στις μέρες μας η πιο σοβαρή απειλή για την στοματική υγεία θεωρείται το κάπνισμα και οι δυσμενείς επιπτώσεις του καπνού στη στοματική υγεία είναι πλέον τεκμηριωμένες.

«Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική κοιλότητα είναι οι στοματικοί καρκίνοι και οι προ-καρκίνοι, η αυξημένη σοβαρότητα και η έκταση των νόσων του περιοδοντίου και η κακή επούλωση τραυμάτων» ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Δεβλιώτης, τονίζοντας παράλληλα ότι το σύνολο των Ελλήνων που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ δεν έχουν οδοντιατρική ασφαλιστική κάλυψη.

«Οι οδοντίατροι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην πρόληψη των επιβλαβών αποτελεσμάτων του καπνίσματος, ως μέρος τεκμηριωμένων συστημάτων παρέμβασης. Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, οι οδοντίατροι έχουν συχνές επαφές με τον πληθυσμό, γι’ αυτό οι δυσμενείς στοματικές επιπτώσεις ανιχνεύονται άμεσα και ακόμη και οι πιο ακίνδυνες μπορούν να χρησιμοποιούνται ως κίνητρο. Δυστυχώς στην Ελλάδα κανείς δεν επισκέπτεται τον οδοντίατρο για οδοντιατρικό έλεγχο» πρόσθεσε ο κ. Δεβλιώτης.

Η χρήση του καπνού,αποτελεί την κύρια αιτία των καρκίνων του στόματος, του στοματοφάρυγγα και του λάρυγγα. Οι καπνιστές που καταναλώνουν αλκοόλ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στόματος. Ο καπνός περιέχει μέχρι 60 χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο.

Η λευκοπλακία, που αποτελεί την πιο κοινή από τις δυνητικά κακοήθεις αλλοιώσεις του βλεννογόνου του στόματος, συμβαίνει κατά προσέγγιση έξι φορές συχνότερα στους καπνιστές απ’ ότι στους μη-καπνιστές. Το 90% των στοματικών καρκίνων σχετίζονται με τη συνδυασμένη χρήση αλκοόλ και καπνού.

Εξάλλου υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της χρήσης του καπνού και του επιπολασμού και της σοβαρότητας των νόσων του περιοδοντίου. Η περιοδοντική απώλεια οστού, η απώλεια περιοδοντικής πρόσφυσης, αλλά και ο σχηματισμός περιοδοντικών θυλάκων, συνδέονται όλα με τη χρήση του καπνού.

Υπάρχει μια δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και της έκθεσης και το θεραπευτικό αποτέλεσμα για τους καπνιστές είναι κατώτερο από αυτό για τους μη-καπνιστές. Η χρήση καπνού αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου που σχετίζεται με τη χρόνια καταστροφική περιοδοντική νόσο.

Ο καπνός είναι περιφερικό αγγειοσυσταλτικό που επηρεάζει το ρυθμό με τον οποίο επουλώνονται οι πληγές μέσα στο στόμα. Είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η επούλωση μετά την οδοντιατρική θεραπεία είναι βραδύτερη και όχι τόσο επιτυχημένη μετά από χειρουργική επέμβαση στο στόμα. Πέραν τούτου το κάπνισμα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην επούλωση των τραυμάτων των εξαγωγών.

Τεκμηριωμένο, επίσης, είναι και το ότι το κάπνισμα είναι επιβλαβές τόσο στην αρχική όσο και στη μακροπρόθεσμη επιτυχία των οδοντιατρικών εμφυτευμάτων και για το ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική στη βελτίωση του ρυθμού επιτυχίας των εμφυτευμάτων.

Το κάπνισμα έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει τόσο τη γεύση όσο και την όσφρηση και προκαλεί κακοσμία. Οι καπνιστές φαίνεται να καταναλώνουν μέχρι 10 φορές περισσότερο από τη συνηθισμένη ποσότητα αλατιού, με αποτέλεσμα συναφή προβλήματα υγείας.

Οι αισθητικού χαρακτήρα επιπτώσεις του καπνίσματος είναι οι δυσχρωμίες στην αδαμαντίνη, στις οδοντιατρικές αποκαταστάσεις, στις οδοντοστοιχίες και τη στη γλώσσα.

Όπως επισήμανε ο κ. Δεβλιώτης το κάπνισμα ευθύνεται για σχεδόν 700.000 θανάτους ετησίως στην ΕΕ και αν δεν υπάρξει μείωση της χρήσης καπνού μέχρι το 2030 ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως αναμένεται να ανέλθει στα 10.000.000 ετησίως. Το 2012 κάπνιζε σχεδόν το 30% όλων των πολιτών της ΕΕ ενώ το 70% των καπνιστών άρχισε το κάπνισμα πριν την ηλικία των 18 και το 94% των καπνιστών πριν την ηλικία των 25.

Το 50% των καπνιστών πεθαίνει πρόωρα. Κατά μέσο όρο οι καπνιστές χάνουν 10-15 χρόνια ζωής ενώ για κάθε τσιγάρο που καπνίζει κανείς συντομεύεται ο κύκλος ζωής του κατά 5 λεπτά. Συνδυασμένη χρήση καπνού και αλκοόλ συνδέεται με το 90% των στοματικών καρκίνων. Οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, με συντηρητικές εκτιμήσεις, για την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών του καπνίσματος ανέρχονται σε 25,3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *