Τρεις τρόποι για να καίτε θερμίδες όσο κοιμάστε

9D7C2D3779AC543829899F733A2F257A.jpg

  Όταν κοιμόμαστε, το σώμα σας ξεκουράζεται και αποκαθιστά τα επίπεδα της ενέργειάς του. Ωστόσο, ο ύπνος είναι μια ενεργός κατάσταση που επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική ευεξία. Ένας καλός νυχτερινός ύπνος είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το στρες, τα καθημερινά προβλήματα με καθαρότερο μυαλό ή να ανακτήσει τις δυνάμεις σας από κάποια ασθένεια.

Ένας γλυκός και αναζωογονητικός ύπνος είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος. Όλοι τον έχουμε ανάγκη έστω και για λίγες ώρες, καθώς ξεκουράζει το πνεύμα και το σώμα από το στρες, το άγχος, την κούραση και όχι μόνο. Ίσως ο τίτλος του παρόντος άρθρου να ακούγεται υπερβολικός ή ακόμα και ουτοπικός – το να μπορείς κανείς να χάνει θερμίδες στον ύπνο του φαντάζει με όνειρο που όλοι θα ήθελαν να είναι πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι πως το σώμα καίει θερμίδες όλες τις ώρες και τα λεπτά της ημέρας, ανεξαιρέτως με το αν καθόμαστε, δουλεύουμε, ξεκουραζόμαστε ή… κοιμόμαστε. Ακολουθώντας και μερικά ακόμα σωστά βήματα μπορούμε να αυξήσουμε αυτήν την καύση σημαντικά.

Για όλους όσους αμέσως θα σκεφτούν πως έχουν βρει μια πιο τέλεια λύση στην απώλεια βάρους, ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Ο μεταβολισμός, όσο κι αν αυξηθεί την ώρα της κατάκλισης, δεν θα είναι ποτέ αρκετός ώστε να αδυνατίσετε, χωρίς άλλες αλλαγές στην καθημερινότητα. Η απώλεια του περιττού βάρους δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την παρουσία μιας πιο υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς σε συνδυασμό πάντοτε με σωματική άσκηση. Οι μικρές συμβουλές που θα αναφέρουμε παρακάνω είναι μικρές ωθήσεις και μια χείρα βοηθείας σε μια μεγαλύτερη προσπάθεια.

Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά:

Κοιμηθείτε ήσυχοι: Υπάρχουν 5 στάδια ύπνου, τα οποία χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: την μη ταχεία κίνηση των ματιών (non-rapid eye movement ή NREM), η οποία καλύπτει τα στάδια 1 έως 4 και την ταχεία κίνηση των ματιών (rapid eye movement ή REM), η οποία είναι το τελευταίο 5 στάδιο του τελικού ύπνου. Αυτό σημαίνει πως είναι καλύτερα αν κοιμηθείτε από το να χαλαρώσετε σχεδόν-ξύπνοι στο κρεβάτι, καθώς στο REM (5 και τελικό) στάδιο ο ανθρώπινος οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες.

Μία βραζιλιάνικη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες έχασαν τρεις φορές περισσότερο βάρος όταν είχαν οκτώ ώρες ύπνου απ’ ότι όταν έμεναν οκτώ ώρες άγρυπνοι. Μην χρονοτριβείτε λοιπόν όταν πέφτετε στο κρεβάτι. Χαλαρώστε και κοιμηθείτε γρηγορότερα.

Χτίστε τους μυς σας: Ο πιο σίγουρος τρόπος για να καίτε περισσότερες θερμίδες όλο το εικοσιτετράωρο είναι να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα με ασκήσεις ενδυνάμωσης, είτε μόνοι σας με βάρη και ασκήσεις είτε στο γυμναστήριο με μηχανήματα.

Αν και θα σας πάρει λίγο χρόνο για να δημιουργήσετε αρκετή μυϊκή μάζα, με την πάροδο του χρόνου θα έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα. Πλέον, θα καίτε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και όλη τη μέρα και τη νύχτα.

Κλείστε την θέρμανση: Ο οργανισμός καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για να διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος σταθερή στους 36,6οC – αυτό συνεπάγεται καύση θερμίδων. Ιδιαίτερα στα ψυχρότερα κλίματα, ο οργανισμός αναγκάζεται να δημιουργήσει επιπλέον θερμότητα, ώστε να διατηρήσει φυσιολογική θερμοκρασία σώματος.
Αν και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν ενδείκνυνται κατά τη διάρκεια του ύπνου, ωστόσο χαμηλώνοντας λίγο την θέρμανση σε πιο ήπια επίπεδα, το σώμα σας να κάψει περισσότερες θερμίδες, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σταθερή.

Οι παραπάνω συμβουλές θα βοηθήσουν με τον τρόπο τους, έστω και λίγο στον σκληρό αγώνα της απώλειας βάρους και των περιττών κιλών.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *