Τρεις στους 5 ασθενείς κρύβουν την ψωρίαση

Μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο δέρμα, ενώ τα πιο συνήθη σημεία είναι οι αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής, όπως επίσης στον κορμό, στα άκρα, αλλά και στα νύχια χεριών και ποδιών


Τον φόβο να πέσουν θύματα ενός ιδιότυπου ρατσισμού αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από ψωρίαση. Τρεις στους πέντε εργαζόμενους ασθενείς διστάζουν να αναφέρουν στον εργοδότη ή σους συναδέλφους τους ότι πάσχουν από ψωρίαση, ώστε να μην τύχουν ενδεχόμενης διαφορετικής συμπεριφοράς.

Κάθε χρόνο η ψωρίαση προσβάλλει 125 εκατομμύρια ανθρώπους, η σοβαρότητα εμφάνισής της ποικίλλει από άτομο σε άτομο, με το 25% των ασθενών να πάσχει από μέτρια έως σοβαρά

Από αυτούς, οι επτά στους δέκα θεωρούν ότι είναι ένα προσωπικό θέμα που δεν αφορά τους άλλους. Η πίεση είναι τέτοια που ένας στους τέσσερις επηρεάζεται αρνητικά και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό στην εκπλήρωση των επαγγελματικών του υποχρεώσεων.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από πανελλήνια έρευνα με θέμα «Η εμπειρία σου μετράει», η οποία διενεργήθηκε σε 2.464 πάσχοντες, από την Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με το Σωματείο ασθενών με ψωρίαση «Καλυψώ».

Το 60% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν ένα ουσιαστικό έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπείες, τις πιθανές επιπλοκές της νόσου και τα συνοδά νοσήματα, όπως ψωριασική και ρευματοειδή αρθρίτιδα, σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριακή υπέρταση και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_19.jpeg

Τοπικές θεραπείες που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα αποτελούν συνήθως θεραπείες πρώτης γραμμής, καθώς φαίνεται ότι είναι κατάλληλες για τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών

Στην καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο, καθώς το 42% των ασθενών αισθάνονται αμηχανία για την ασθένειά τους και το ερεθισμένο και επώδυνο δέρμα τους επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά τους και τις δραστηριότητές τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δύο στους πέντε πάσχοντες αντιμετωπίζουν σεξουαλικές δυσκολίες.

Οσον αφορά στην τήρηση της αγωγής τους, το 40% δεν είναι ιδιαίτερα συνεπείς στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και δεν συζητούν με τον θεράποντα ιατρό τους τις διάφορες θεραπευτικές επιλογές, ενώ το 26% εξ αυτών το δικαιολογεί ως αποτέλεσμα της εφήμερης βελτίωσης που είδαν και παράλληλα εμφανίζουν δισταγμό στην τήρηση των επισκέψεων στον θεράποντα ιατρό.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_21.jpeg

Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι οι αγκώνες

Χρόνια, αλλά αυτοάνοση
Η ψωρίαση είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από περιοχές του δέρματος με παχιά λέπια που μπορεί να είναι κνησμώδεις ή επώδυνες.

Εκτιμάται ότι προσβάλλει ετησίως 125 εκατομμύρια ανθρώπους. Η σοβαρότητα εμφάνισης της νόσου ποικίλλει από άτομο σε άτομο και περίπου 25% των ασθενών πάσχει από μέτρια έως σοβαρή νόσο.

Μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο δέρμα, ενώ τα πιο συνήθη σημεία είναι οι αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής. Μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί στον κορμό, στα άκρα, αλλά και στα νύχια των χεριών και των ποδιών.

Μία άλλη μορφή της ψωρίασης είναι η ψωριασική αρθρίτιδα, όπου προσβάλλονται και οι αρθρώσεις του σώματος στους τρεις από τους δέκα ασθενείς με ψωρίαση.

Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών, αν και συνήθως εμφανίζεται στις ηλικίες 15 έως 25 ετών. Στο 75% των ασθενών εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Είναι μια νόσος η οποία δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή των ασθενών, αλλά είναι «υπεύθυνη» για τη δημιουργία ποικίλων προβλημάτων με σημαντικές επιπτώσεις, τόσο οργανικές όσο και κοινωνικές και ψυχολογικές, καθώς η εντόπιση του νοσήματος στο δέρμα, στα νύχια και στο τριχωτό της κεφαλής επηρεάζει δυσμενώς την ψυχολογία των πασχόντων.

Μεγάλη απειλή τα καρδιαγγειακά

Οι πάσχοντες από σοβαρή μορφή ψωρίασης κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν ένα μοιραίο καρδιαγγειακό επεισόδιο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματά της πρέπει να αποτελέσουν ισχυρό μήνυμα για τους ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρή ψωρίαση να ελέγξουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, καθώς και υπερβάλλον βάρος.

Οι επιστήμονες συνέκριναν 3.603 ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση με 14.330 ανθρώπους που δεν εμφάνιζαν τη νόσο και τους παρακολούθησαν για περίπου μία τριετία. Το 3% των ατόμων με σοβαρή ψωρίαση έχασαν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά αίτια ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με ποσοστό 2% αυτών που δεν έπασχαν από ψωρίαση.

Οι άνθρωποι με σοβαρή ψωρίαση είχαν σχεδόν 60% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αίτια που συνδέονταν με καρδιοπάθειες ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους δεν εμφάνιζαν τη νόσο, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

120.000 οι Ελληνες πάσχοντες
Η νόσος επί της… κεφαλής

Με μεγάλη καθυστέρηση γίνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση της ψωρίασης στο τριχωτό του κεφαλιού. Οι πάσχοντες θεωρούν ότι έχουν πιτυρίδα και χρησιμοποιούν σαμπουάν τα οποία μπορεί να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη που έγινε στην Ελλάδα, οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής ανέρχονται σε 120.000.

Τα φυσικά συμπτώματα του κνησμού και των λεπιών δυσκολεύουν την καθημερινότητα των ασθενών, ενώ η προκατάληψη του περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη.

Πολλοί είναι εκείνοι που λανθασμένα θεωρούν τη νόσο μεταδοτική και ζητούν από τους ασθενείς να απομακρυνθούν από τις πισίνες και τα κομμωτήρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην περίπτωση που κάποιος έχει δοκιμάσει διάφορα αντιπιτυριδικά σαμπουάν χωρίς αποτέλεσμα, καλό θα ήταν να επισκεφτεί τον δερματολόγο του, καθώς ενδέχεται να πάσχει από ψωρίαση.

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής εμφανίζεται όταν λανθασμένα σήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα προκαλούν τη γρήγορη αναπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος.

Το περισσεύον δέρμα
Στους πάσχοντες, τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται κάθε τρεις με πέντε ημέρες, αντί για κάθε 28 με 30 ημέρες που είναι το φυσιολογικό. Αυτό προκαλεί περισσεύον δέρμα, το οποίο συσσωρεύεται στην επιφάνεια με τη μορφή κόκκινων πλακών με αργυρόχρωμα λέπια.

Η συχνότητα εμφάνισης της ψωρίασης στον γενικό πληθυσμό είναι ένας στους 50 και από αυτούς το 60% έχουν ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής δεν είναι μεταδοτική, αλλά η τάση των ανθρώπων να κοιτούν επίμονα κάνει τους ασθενείς να αισθάνονται βρόμικοι, στιγματισμένοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει σωματική κούραση.

Οι πάσχοντες παραπονιούνται από αίσθημα καύσου, σφίξιμο και τόσο έντονο κνησμό και δεν μπορούν να κοιμηθούν ή να λειτουργήσουν στην εργασία τους. Η επιθυμία τους να ξύνονται όλη την ώρα κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άγχος, ντροπή, απελπισία και θυμό.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, ωστόσο η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο. Η ψωρίαση μπορεί να πυροδοτηθεί από την αλλαγή του καιρού, από τραύμα στο δέρμα ή συναισθηματικό άγχος, από αντίδραση σε φαρμακευτική αγωγή, κάπνισμα και κάποιες μολυσματικές λοιμώξεις, όπως η στρεπτοκοκκική λοίμωξη.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, η οποία είναι χρόνια υποτροπιάζουσα δερματική διαδικασία, ωστόσο μπορεί κανείς να τη διαχειριστεί αποτελεσματικά.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_31.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_41.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_51.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *