Τρεις λοιμώξεις που είναι σε έξαρση το καλοκαίρι

Οι λοιμώξεις το καλοκαίρι είναι ασφαλώς λιγότερες από ό,τι το χειμώνα, αλλά υπάρχουν κάποιες που αυξάνονται, όπως για παράδειγμα οι γυναικολογικές λοιμώξεις. Αναφέρονται παρακάτω οι βασικές λοιμώξεις που είναι σε έξαρση το καλοκαίρι και πρέπει να προσέξετε.

Κολπίτιδες

Η κολπίτιδα συνήθως εκδηλώνεται με φαγούρα και αυξημένα υγρά από τον κόλπο, τα οποία μπορεί να είναι δύσοσμα. Παρόλο που αρχικά, οι κολπίτιδες δεν φαίνονται να είναι μια σοβαρή κατάσταση, συχνά η θεραπεία και η αντιμετώπισή τους είναι δύσκολη. Αυτό οφείλεται στην ανατομία της περιοχής αλλά και στην πολυπλοκότητα της φυσιολογικής μικροχλωρίδας που επικρατεί στον κόλπο. Αυτό οφείλεται στην ιδιαιτερότητα της φυσιολογίας του κόλπου και στην πολυπλοκότητα των λεπτών ισορροπιών πάνω στις οποίες στηρίζεται η εύρυθμη λειτουργία του. Οι γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη κινδυνεύουν περισσότερο.

Μην στεγνώνετε στον ήλιο φορώντας βρεγμένο μαγιό γιατί η ζέστη και η υγρασία ενοχοποιούνται για την πρόκληση κολπίτιδας. Κάντε ντους και αντικαταστήστε το βρεγμένο μαγιό σας φορώντας άλλο στεγνό. Επίσης, κάντε ηλιοθεραπεία σε κάθισμα ή ξαπλώστρα αποφεύγοντας την άμμο η οποία περιέχει μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς. Περιορίστε τη χρήση του ταμπόν. Το γιαούρτι (χωρίς ζάχαρη) μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένους τύπους κολπίτιδας. Εμπλουτίζει τον κόλπο με φιλικά βακτήρια τα οποία δρουν κατά των παθογόνων βακτηρίων. 

Ουρολοιμώξεις

Ανάμεσα στις πιο συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι οι ουρολοιμώξεις. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, παρατηρείται μια αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ουρολοιμώξεων και ο λόγος είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση σε μικρόβια. Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια, αλλά μερικές έχουν αιτία μύκητες και σπανίως ιούς. 

Αρχικά, απαιτείται γενική εξέταση ούρων και καλλιέργεια ούρων. Η γενική ούρων θα αναδείξει την ύπαρξη πυοσφαιρίων και μικροβίων στα ούρα, ενώ η καλλιέργεια ούρων θα εντοπίσει το μικρόβιο μετά από περίπου 48 ώρες. Μην παίρνετε με δική σας πρωτοβουλία αντιβιοτικά. Η καλύτερη πρόληψη είναι να πίνετε πολύ νερό και να ουρείτε συχνά, κάτι που μειώνει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών στην ουροδόχο κύστη. Μην καθυστερείτε να ουρήσετε όταν νιώσετε την ανάγκη.

Δυνητικά, η ουρολοίμωξη κολλάει από άτομο σε άτομο μέσω της σεξουαλικής επαφής. Είναι σημαντικό να ουρήσετε το συντομότερο δυνατό ύστερα από μια σεξουαλική επαφή έτσι ώστε το σώμα σας να αποβάλλει τυχόν παθογόνα που εισήλθαν στο ουροποιητικό σύστημα. 

Κονδυλώματα

Το καλοκαίρι παρατηρείται αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων των οξυτενών (δερματικών) κονδυλωμάτων. Τα κονδυλώματα χαρακτηρίζονται και ως νόσος του καλοκαιριού. Επιπλέον η χρήση αλκοόλ στις διακοπές μειώνει τις αναστολές και χαλαρώσει η χρήση του προφυλακτικού. Αλλά το προφυλακτικό δεν σας προστατεύει απόλυτα. Αιτία των κονδυλωμάτων είναι ορισμένα στελέχη του ιού HPV. Σημειώστε ότι τα κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν έως και 10 μήνες μετά την μόλυνση από τον ιό. Υπάρχουν άτομα που έχουν μολυνθεί αλλά δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα, κάτι που εξαρτάται από την κατάσταση του ανοσοποιητικού τους. Το έντονο στρες, η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή και το κάπνισμα είναι επιβαρυντικοί παράγοντες. Οι θεραπείες που εφαρμόζονται είναι οι εξής είναι Laser CO2, διαθερμοπηξία, κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο και χρήση τοπικών σκευασμάτων.

 

Διαβάστε ακόμη...