Τρεις ερωτήσεις-απαντήσεις που σχετικά με το βούρτσισμα των δοντιών

Ζήσης Ψάλλας

Η Ημέρα Βουρτσίσματος που αναγνωρίζεται κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου μας υπενθυμίζει να καθαρίσουμε τη ζάχαρη και τις άλλες τροφές από τα δόντια μας και να επαναφέρουμε ορισμένες υγιεινές συνήθειες για τη βελτίωση της στοματικής μας υγείας.

Η Suparna Mahalaha, επίκουρη καθηγήτρια σττη Σχολή Οδοντιατρικής του Case Western Reserve University απαντά σε τρεις ερωτήσεις:

1. Μια σκληρή οδοντόβουρτσα θα καθαρίσει καλύτερα τα δόντια μου;

Αν και μπορεί να φαίνεται λογικό ότι μια σκληρή οδοντόβουρτσα θα παρέχει πιο αποτελεσματικό τρίψιμο, οι μέτριες και σκληρές οδοντόβουρτσες μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν βλάβη στα ούλα. Η χρήση μιας μαλακής οδοντόβουρτσας για τουλάχιστον δύο λεπτά δύο φορές την ημέρα είναι η βέλτιστη για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.

2. Τι άλλο μπορώ να κάνω για να φροντίσω τη στοματική μου υγεία;

Εκτός από τη χρήση μιας μαλακής οδοντόβουρτσας, το πόσιμο νερό μετά τα γεύματα και το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη (κατά προτίμηση με ξυλιτόλη) μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το στόμα σας καθαρό μεταξύ των βουρτσισμάτων. Φροντίστε να καθαρίζετε και τα ούλα σας εκτός από τα δόντια σας -χρησιμοποιήστε στρογγυλές, κυκλικές κινήσεις εστιάζοντας στη συμβολή -εκεί όπου συναντώνται τα ούλα και τα δόντια. Το νήμα είναι επίσης σημαντικό επειδή βοηθά στην απομάκρυνση της πλάκας και των υπολειμμάτων τροφών από τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια σας και κάτω από τη γραμμή των ούλων όπου η οδοντόβουρτσά σας δεν μπορεί να φτάσει.

3. Βουρτσίζω πολύ καλά τα δόντια μου πριν από τις επισκέψεις μου στον οδοντίατρο. Μπορεί ο οδοντίατρός μου να πει αν δεν το κάνω καλά;

Το τακτικό βούρτσισμα και το νήμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδας. Έτσι, εάν η εξέταση από τον οδοντίατρό σας υποδηλώνει ότι έχετε τερηδόνα και/ή ασθένεια των ούλων, ο οδοντίατρός σας πιθανότατα θα ξέρει ότι βουρτσίσατε πολύ καλά μόνο μία ή δύο φορές. Οπότε ναι. Ο οδοντίατρός σας θα είναι σε θέση να σας πει!

Κατά τη διάρκεια της ζωής σας, έχετε ένα σετ μόνιμων δοντιών. Την επόμενη φορά που θα μασήσετε, θα χαμογελάσετε και θα μιλήσετε, να θυμάστε ότι τα δόντια σας δουλεύουν σκληρά για εσάς καθημερινά. Φρόντισέ τα, για να σας φροντίσουν!

Διαβάστε ακόμη...