Τραπεζικός λογαριασμός για τα φάρμακα των βαριά πασχόντων

 
Δεκάδες τηλεφωνήματα από ασθενείς δέχεται καθημερινά η ειδική υπηρεσία βοήθειας, που έχει συστήσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) και στην οποία καταγγέλλουν την έλλειψη φαρμάκων.


Στην προσπαθειά του να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, ο ΦΣΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρός του Κώστας Λουράντος, άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό, για τη συγκέντρωση χρημάτων, που θα διατίθενται για την αγορά φαρμάκων με στόχο την άμεση αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, τα οποία θα αξιολογούνται από ειδική επιτροπή, που θα συσταθεί στον Σύλλογο. Με την κίνηση αυτή, ο ΦΣΑ θέλει να υπογραμμίσει και να καταστήσει σαφές στην ελληνική κοινωνία ότι, για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι συνεχίζουν να μην χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

«Στερέψαμε», είπε ο κ. Λουράντος, «δεν έχουμε χρήματα να πιστώνουμε τον ΕΟΠΥΥ. Καθημερινά, κλείνουν φαρμακεία, όχι λόγω κακοδιαχείρησης ή λόγω δικών τους χρεών, αλλά λόγω των τεραστίων οφειλών από το αφερέγγυο ασφαλιστικό σύστημα», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο κ. Λουράντος εμφανίστηκε δύσπιστος απέναντι στις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας για καταβολές χρημάτων, ακόμα και όταν, όπως είπε, προέρχονται από «καλοπροαίρετους ανθρώπους». Υπογράμμισε ότι, ήδη, η τρίτη δόση των οφειλών του Μαρτίου βρίσκεται στον αέρα, παρά τις υποσχέσεις, ενώ κανείς δεν μιλά για τον Απρίλιο, ούτε βέβαια για τον Μάϊο.

Όσον αφορά τις καταγγελίες για «τον Γολγοθά ανεύρεσης φαρμάκων» που δέχεται καθημερινά ο σύλλογος, μόνον σε τρεις ημέρες, όπως είπε, έφτασαν τις 84, κυρίως από καρκινοπαθείς, άτομα με πολυνευροπάθεια, υπερπαραθυρεοειδισμό, πολλαπλή σκλήρυνση, νεφροπάθειες, ψωρίαση, ωχρά κηλίδα και καρδιακή ανεπάρκεια.

«Το θέμα της φαρμακευτικής περίθαλψης εξελίσσεται όχι απλώς σε τραγωδία, αλλά σε απειλή για την υγεία και τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων», ανέφερε ο κ. Λουράντος, προσθέτοντας ότι ο ΦΣΑ αναμένεται να κινηθεί νομικά κατά των πολιτικών προσώπων, τα οποία διαχειρίστηκαν την κρίση και με τους χειρισμούς τους επέτειναν το πρόβλημα.

Άνθρωποι με βαριές ασθένειες περιέγραψαν την περιπέτειά τους για την εξεύρεση φαρμάκων: Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών, Γιώργος Καστρινάκης είπε ότι οι μεταμοσχευμένοι πρέπει να παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα οποία κοστίζουν 800 ευρώ τον μήνα, ενώ ορισμένοι δεν έχουν μισθό πάνω από 600 ευρώ. Χίλια ευρώ το μήνα κοστίζει η θεραπεία για όσους κάνουν αιμοκάθαρση. Ο ασθενής, είπε ο κ. Καστρινάκης, «θα πρέπει να επιλέξει εάν θα φάει ή θα πάρει τα φάρμακά του». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Καρκινοπαθών «ΚΕΦΙ», Καλλιόπη Μεταξά ανέφερε ότι, καθημερινά, «δεχόμαστε, στον Σύλλογο, καταιγισμό τηλεφωνημάτων από ασθενείς, οι οποίοι αναζητούν τα φάρμακά τους». Στον ίδιο τόνο μίλησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας, Ιωάννης Θεοδωράκης, ο οποίος επισήμανε ότι η εξεύρεση φαρμάκων έχει γίνει «αγώνας δρόμου» και αυξάνει το στρες των πασχόντων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *