Τράπεζα αίματος για νεφροπαθείς τον Φλεβάρη

nfropatheis.medium.jpg

Τράπεζα Αίματος προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των νεφροπαθών, οι οποίες είναι αυξημένες σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, προγραμματίζει να δημιουργήσει μέσα στο Φεβρουάριο ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης.

Η βάση της Τράπεζας Αίματος θα είναι το Ιπποκράτειο, ενώ αιμοδοσίες θα μπορούν να γίνονται και στα νοσοκομεία Παπανικολάου και Άγιος Παύλος. Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί Εβδομάδα Αιμοδοσίας, από την Κυριακή 7/2/2016 έως Κυριακή 14/2/2016. Οι ώρες αιμοδοσίας θα είναι τις καθημερινές 8.30-14.00 και 17.00-19.00 και τα Σαββατοκύριακα 9.00-12.00.

«Όπως γνωρίζουμε όλοι, οι ανάγκες μας σε φιάλες αίματος είναι μεγάλες, λόγω των πρωτοπαθών αιτιών που μας οδήγησαν στη νεφρική ανεπάρκεια και των συνοδών επιπλοκών αυτής, όπως και οι μεταμοσχεύσεις. Ένας νεφροπαθής έχει περισσότερες πιθανότητες να υποβληθεί σε μικρές ή μεγάλες επεμβάσεις και να χρειαστεί αίμα. Η ζήτηση είναι μεγάλη και δεν μπορεί να καλυφθεί πάντα. Οι νεφροπαθείς, λόγω της πάθησής τους δεν μπορούν να αιμοδοτήσουν. Επομένως για να λειτουργήσει η Τράπεζα Αίματος και για να υπάρξει επάρκεια αίματος θα χρειαστούμε την βοήθεια όλων, συγγενών και φίλων. Οι φιάλες αίματος που θα μαζευτούν στην Τράπεζα θα ανήκουν σε όλους μας. Η αιμοδοσία είναι ένα ανθρώπινο δώρο προς τον συνάνθρωπό μας και κοστίζει μόνο 10 λεπτά από τον χρόνο σας για να αιμοδοτήσετε» ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος τους Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης.

Ημερίδα «Γυναίκες και Νεφροπάθεια»

Λόγω της ιδιαιτερότητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς γυναίκες που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή όσες έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης διοργανώνει την προσεχή Κυριακή (24 Ιανουαρίου), στις 10.30, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ενημερωτική ημερίδα με θέμα “Γυναίκες και Νεφροπάθεια”.

«Οι ενδιαφερόμενες θα ενημερωθούν για τις ορμονικές διαταραχές από το σοκ που προκαλούν στον οργανισμό η υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας (αιμοκάθαρση) και τα ανοσοκατασταλτικά που πρέπει να παίρνουν εφ’ όρου ζωής οι μεταμοσχευμένες. Ένα άλλο θέμα είναι η τεκνοποίηση. Οι νεαρές νεφροπαθείς φοβούνται να τεκνοποιήσουν. Ωστόσο, η τεκνοποίηση δεν είναι ανέφικτη εφόσον παρακολουθούνται συστηματικά. Οι νεαρές νεφροπαθείς χωρίς παιδιά είναι λίγες. Έχουμε ήδη τρεις περιπτώσεις που απέκτησαν παιδιά και παρακολουθούνται στο Ιπποκράτειο» ανέφερε ο κ. Καραγκιόζης.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα υπάρχει ενημέρωση για θέματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς γυναίκες, καθώς για τα προγράμματα άσκησης, που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *