Τοξικά ρούχα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο

 
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μπορεί να κρύβεται στα ρούχα που φοράμε! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Greenpeace, με βάση έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν σήμερα.


Συγκεκριμένα, η οργάνωση ανακάλυψε ύποπτες χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλούν καρκίνους και ορμονικές διαταραχές, σε ρούχα μεγάλων εταιρειών και αλυσίδων ένδυσης.

Η Greenpeace για να πραγματοποιήσει την έρευνα, προμηθεύτηκε δείγματα ενδυμάτων από είκοσι μάρκες, τα οποία πωλούνται σε 29 χώρες και περιφέρειες του κόσμου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν παντελόνια, φορέματα, μπλούζες αλλά και εσώρουχα! Αυτά είχαν κατασκευαστεί στην Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα δείγματα υποβλήθηκαν σε αναλύσεις. Σύμφωνα με την οργάνωση, στα δύο τρίτα των 141 δειγμάτων εντοπίσθηκαν αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες. Ορισμένα ρούχα, μάλιστα, έφεραν φθαλάτες ή βαφές που περιείχαν καρκινογόνες αμίνες.

Οι αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE) είναι χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται συχνά ως απορρυπαντικά σε πολλές βιομηχανικές διαδικασίες και στην παραγωγή φυσικών και συνθετικών υφασμάτων. Στους υπονόμους διασπώνται σε νονυλφενόλη (NP), ένα πολύ τοξικό υποπροϊόν που αναστέλλει στον οργανισμό την παραγωγή των ορμονών.

Η Λι Γιφάνγκ της Greenpeace έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλες εταιρείες που παράγουν εκατομμύρια ενδύματα το χρόνο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *