Τουρίστες καταγγέλλουν τα χάλια του ΕΟΠΥΥ

 
Το Νορβηγικό Σύστημα Υγείας… μας την είπε! Με επιστολή διαμαρτυρίας που είχε ως παραλήπτη τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη κάνει λόγο για υποβάθμιση των παροχών ασθενείας σε είδος (δηλ. ιατρική, φαρμακευτική, νοσοκομειακή κ.λ.π.) που χορηγούνται στην Ελλάδα κατ΄ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΟΚ) 1408/71 σε Νορβηγούς πολίτες που επισκέπτονται ή διαμένουν στη χώρα μας.


Σε ανακοίνωσή του ο ελληνικός Οργανισμός εφιστά την προσοχή των συμβεβλημένων γιατρών, οι οποίοι εξυπηρετούν τους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα και τους καλεί να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Πάντως ούτε λόγος γιια την «ταμπακέρα» καθώς στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Βουδούρης εξηγεί πως «με νεότερη ανακοίνωσή θα ενημερωθείτε για τις δέουσες εκ μέρους σας ενέργειες τήρησης των παραστατικών για τη μετέπειτα αναζήτηση των δαπανών από τους Ευρωπαϊκούς φορείς».

Δηλαδή, ενώ καλεί τους γιατρούς να ειναι συνεπείς ως προς τις υγειονομικές παροχές στους τουρίστες, δεν έχει δώσει ακόμη εξηγήσεις για το τρόπο που αυτοί θα αποπληρωθούν για τις ιατρικές τους πράξεις.

Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ

«Με αφορμή επιστολή διαμαρτυρίας του αρμόδιου Νορβηγικού φορέα για υποβάθμιση των παροχών ασθενείας σε είδος που χορηγούνται στην Ελλάδα κατ΄εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΟΚ) 1408/71 σε Νορβηγούς πολίτες που επισκέπτονται ή διαμένουν στη χώρα μας, επισημαίνουμε εκ νέου προς όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ, και ιδίως τους ιδιώτες που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ (ιατρούς – διαγνωστικά κέντρα – ιδιωτικές κλινικές) ότι έχουν την υποχρέωση να παρέχουν την άμεση αναγκαία περίθαλψη ή καθιερωμένη ιατρική φροντίδα σε όλους τους ασφαλισμένους πολίτες της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης ή τα έμμεσα μέλη αυτών που φέρουν έντυπο δικαιώματος, και συγκεκριμένα, Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) ή Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ) ή Βιβλιάριο Υγείας ΙΚΑ ΕΤΑΜ με ειδική ένδειξη που απορρέει από ασφαλιστικό δικαίωμα, με τους ίδιους όρους που αφορούν στους Έλληνες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (Εφιστούμε την προσοχή σας για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους Ευρωπαίους ασφαλισμένους καθώς οποιαδήποτε διαφορετική πρακτική ή συμπεριφορά εκ μέρους σας, θίγει τη δημόσια εικόνα του Οργανισμού και της χώρας γενικότερα.

Με νεότερη ανακοίνωσή μας θα ενημερωθείτε για τις δέουσες εκ μέρους σας ενέργειες τήρησης των παραστατικών για τη μετέπειτα αναζήτηση των δαπανών από τους Ευρωπαϊκούς φορείς».

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *